Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine refuză să dea drumul modernizării Bucureștiului?

piata-constitutiei

vot_84131300Planul care prevedea modernizarea mai multor zone din Capitală a căzut marți, 29 decembrie,...la vot. Consilierii Generali ai Partidului Național Liberal atrag atenția că la nivelul Capitalei nu se dorește susținerea unei strategii urbanistice pe termen lung.

UPDATE 12.55: Primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a condamnat modul în care au ales să voteze mai mulți consilieri din CGMB:Screenshot_3

„Ieri am ratat șansa adoptării unor proiecte care priveau modernizarea Bucureștiului. Unii dintre consilierii generali au preferat să facă un joc politic ieftin, votând practic împotriva propriilor cetățeni pe care îi reprezintă în Consiliul General al Municipiului București. Sper ca anul viitor aceste proiecte să găsească o susținere mai mare și să putem începe modernizarea și dezvoltarea Bucureștiului, mai ales că avem și bani europeni la dispoziție pentru aceste proiecte”, a scris primarul Capitalei pe pagina de Facebook.

Grupul consilierilor PNL din CGMB au atras atenția că planurile de dezvoltare supuse la vot reprezentau șansa ca Bucureștiul să poată beneficia de o strategie compactă de dezvoltare, votul negativ al mai multor consilieri generali făcând însă imposibil acest lucru.

„Este pentru prima dată în ultimii ani când Consiliul General este pus în fața unei decizii privind o strategie pe termen lung referitoare la dezvoltarea urbanistică generală și unitară a Capitalei. Cu toate acestea, o parte din consilierii generali au ales să se împotrivească aprobării planurilor urbanistice care ar fi făcut posibilă adoptarea acestei strategii. Astfel, Bucureștiului și centrului istoric li s-a răpit șansa emancipării urbanistice și șansa unei dezvoltări demne de o capitală europeană. Se poate rata în acest fel, obținerea de fonduri europene și investiții de peste 300 milioane de euro. Nu în ultimul rând, se ratează realizarea unei infrastructuri turistice moderne și a unei zone de agrement și promenadă pentru bucureșteni”, se arată în comunicatul Grupului Consilierilor PNL din CGMB.

Consiliul General al Municipiului București nu a aprobat în ședința de marți, 29 decembrie mai multe Planuri urbanistice zonale care fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană "Zona Centrală". Consiliul a fost convocat într-o ședință extraordinară de către primarul general interimar, Răzvan Sava.

Ce zone urmau să fie modernizate

Zona Piaţa Constituţiei - Antim - B-dul Unirii

Amenajarea zonei, în special în Piața Cosntituției și în jurul mănăstirii Antim astfel încât aceasta să devină mai prietenoasă pentru pietoni. Etapele proiectului sunt: realizarea parcajului subteran de la Piaţa Constituţiei şi eliminarea parcajelor supraterane din această zonă (aproximativ 1.000 de locuri), ridicarea la acelaşi nivel a părţii carosabile cu trotuarul şi tratarea unitară a pavimentului din Piaţa Constituţiei, zona Mănăstirii Antim şi a bulevardului Unirii, precum şi realizarea amenajărilor peisagistice şi urbanistice în Piaţa Constituţiei, reducerea suprafeţei carosabile la două benzi pe sens şi eliminarea parcajelor laterale, precum şi diminuarea numărului de parcări din zona Antim.

Zona Piaţa Cantacuzino - Piaţa Lahovary

Reconfigurarea Pieţei Alexandru Lahovari astfel încât aceasta să includă şi statuia lui Alexandru Lahovari și prioritizarea traficul pietonal, de biciclişti şi transportul public. Rrestricționarea vitezei de deplasare a autovehiculelor în zona Piaţa Gheorghe Cantacuzino și construirea unei conexiuni pietonale între cele două parcuri din zonă, fără eliminarea traficului autovehicolelor. Pentru realizarea obiectivelor se propune o parcare subterană sub spaţiul neconstruit al Pieţei Cantacuzino.

Zona Parc Sfinţii Apostoli - Podul Calicilor

Construirea unei parcări subterane și  realizarea podului pietonal, reabilitarea zonei din spatele Palatului de Justiţie şi a zonei Bisericii Domniţa Bălaşa, precum şi adaptarea la un sistem pietonal şi de biciclete.

[gallery ids="12923,12924,12925,12926,12927,12928,12929,12930,12931,12932,12933,12934,12935"]

Zona Parc Izvor - Pod Mihai Vodă

Realizarea podului pietonal şi pentru biciclişti peste Dâmboviţa şi peste Spaiul Independenţei, amenajarea spaţiului public Lipscani și organizarea spațiului public Izvor sub forma unui amplu amfiteatru orientat către Parcul Izvor şi Casa Poporului.

Zona Piaţa de Flori

Reamenajarea Pieței de Flori astfel încât să se permită  funcţiuni de alimentaţie publică şi funcţiuni comerciale cu articole conexe (recipiente flori, ghivece, seminţe, bulbi, îngrăşăminte), salubrizarea terenului și construirea unei parcări cu un nivel şi o capacitate de aproximativ 130 de locuri de parcare. La nivel suprateran va fi amenajat un parc cu gazon, arbuşti şi vegetaţie înaltă.

Zona Sala Palatului

În prima etapă se propune realizarea parcărilor subterane (parcarea nordică va avea aproximativ 500 de locuri şi cea sudică - 450 de locuri) , iar cea de-a doua etapă presupune ridicarea la acelaşi nivel a părţii carosabile cu trotuarul şi tratarea unitară a pavimentului din faţa Sălii Palatului, precum şi amenajarea celor două spaţii laterale.

Galerie imagini: Mediafax.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.