Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloș și guvernul său pentru ce tabără politică joacă?

Cioloș și Iohannis, doi independenți

Suntem într-o situație mai puțin obișnuită. Președintele Iohannis și premierul Cioloș, cei mai importanți, populari și vizibili demnitari, sunt percepuți mai degrabă ca independenți și nu sunt asociați în mod deosebit cu niciun partid politic.

Într-adevăr, Iohannis a fost membru PNL aproape un an, președinte al PNL timp de câteva luni și candidat la alegerile prezidențiale din partea liberalilor, însă publicul îl percepe mai degrabă ca independent, mai ales că nu s-a implicat politic în primul an de mandat și nu a avut luări de poziție în favoarea PNL.

La rândul său, premierul Cioloș a fost membru PNL și comisar european din partea PPE dar nu a avut niciodată un profil politic puternic și întodeauna a fost perceput drept tehnocrat, și când era ministrul agriculturii, și când era comisar european.

Guvernul Cioloș, guvernare până la parlamentare

E greu de crezut că PSD va încerca și mai greu de crezut că va reuși să dea jos guvernul printr-o moțiune de cenzură. Iar PNL nici nu se pune problema să-și dorească așa ceva. Guvernul Cioloș va supraviețui aproape sigur până în toamnă, până în preajma sau chiar până după runda de alegeri parlamentare.

Cine va beneficia de imaginea politică și de potențiala popularitate cu care va ajunge în toamnă guvernul Cioloș? Este evident că Cioloș joacă politic și este foarte atent la imaginea sa și a guvernului. Ieșirile sale publice, declarațiile și deciziile arată un personaj politic versat sau cel puțin bine consiliat, nu un tehnocrat stângaci în ale relațiilor publice, echilibristicii și negocierilor politice. Dealtfel, Cioloș are experiență vastă în negocieri și relații publice, în condițiile în care a ocupat ani de zile unui dintre cele mai delicate și importante portofolii în guvernul european de la Bruxelles.

Un guvern cu obiective electorale?

După ce a lansat pe piață pachetul antisărăcie cu o surprinzătoare, chiar suspectă, grijă pentru imaginea publică și cu utilizarea din plin a instrumentelor și resurselor de PR, vezi textele curățel-entuziaste, de Cântarea României modernă, civilizată, cu pretenții, ale ”influensărilor” din societatea civilă și online, ne putem întreba care este scopul acestei mișcări de imagine. Are guvernul Cioloș obiective electorale? Fiindcă această grijă pentru imagine este neobișnuită din partea unui guvern apolitic, care nu are griji electorale și nici politice în Parlament. Guvernul Cioloș nu este presat electoral, nu reprezintă vreun partid care vrea să câștige sau să nu piardă popularitate și voturi într-un an electoral în care avem alegeri locale și alegeri parlamentare.

Obiectivul electoral al guvernului nu este susținerea lui Klaus Iohannis fiindcă vom avea alegeri prezidențiale abia peste trei ani și zece luni iar guvernul Cioloș își va încheia activitatea cel târziu la finalul anului, după runda de alegeri parlamentare din toamnă. Atunci pentru ce această atenție pentru imaginea publică? Cioloș nu e nici pe departe așa cum poate ne-am fi așteptat să fie, un tehnocrat stângaci în comunicare și inadecvat politic. Am văzut până acum un personaj care se simte ca peștele în apă în acțiunile de imagine, cu lecția bine învățată și cu scenariul și scenografia atent construite.

Dealtfel, teama guvernului de decizii controversate este mai degrabă o teamă de electorat și de posibile pierderi de imagine decât o teamă de Parlament sau partide. Rolul guvernului Cioloș este de a-și gestiona propria carieră politică.

O nouă clasă politică

Se pregătește o nouă elită politică? Vor prelua liderii guvernului Cioloș cele două mari partide sau se vor îndrepta exclusiv spre PNL? Sau vor pune bazele altui partid? Ce rol vor avea Vasile Dâncu și Costin Borc, acesta din urmă la fel de atent în ale jocului de imagine ca și premierul Cioloș? Se pregătește Cioloș pentru alegeri prezidențiale în 2019? Este considerat sau se consideră o alternativă viabilă la actualul președinte, Klaus Iohannis? În susținerea cărei forțe politice speră? Va încerca Vasile Dâncu preluarea PSD? Este pregătit Costin Borc pentru funcția de premier? De când? Klaus Iohannis ce părere are despre steaua în ascensiune a celui pe care l-a numit premier? Sunt aproape convins că premierul și încă câțiva membri ai cabinetului său, cu Costin Borc în frunte, vor avea roluri politice în continuare, și după ce guvernul actual va fi înlocuit de un guvern politic, rezultat din alegerile parlamentare.

Relația dintre Cioloș și Iohannis

Vor prelua Cioloș și Borc conducerea PNL? Va rămâne cel dintâi premier și după alegerile parlamentare? Îl va susține Iohannis pentru funcția de președinte a PNL și îl va desemna prim ministru știind că este posibil ca în 2019 acesta să-i ia locul în poziția de candidat al PNL la alegerile prezidențiale?

Mirel Axinte - Cincinnatus

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.