Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cîțu a cedat în fața USR, pentru a se pune bine cu primarii înainte de Congresul PNL. Mingea e în terenul UDMR (surse)

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
coalitie orban citu barna

Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, înaintea şedinţei coaliţiei de guvernare, că susține desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) în forma adoptată de Guvern, cu restabilirea situației anterioare înființării Secției.

Florin Cîțu a mers la ședința coaliției însoțit de Iulia Scântei, președintele Comisiei juridice din Senat. Potrivit unor surse din coaliție, Cîțu este decis să facă pe placul USR PLUS pe tema SIIJ, pentru a debloca proiectul PNDL 3 și, implicit, rectificarea bugetară în această săptămână.

Dacă până acum PNL a jucat la offside și a lăsat UDMR și USR să se războiască pe subiectul SIIJ, Cîțu s-a prezenatat la ședința coaliției pentru a le spune liderilor UDMR că PNL susține desființarea SIIJ în conformitate cu opinia Comisiei de la Veneția, iar UDMR trebuie să se conformeze.

Potrivit unor surse politice, PNL și USR au avut discuții pe această temă în weekend. După ce Dan Barna a condiționat clar PNDL 3 de desființarea SIIJ în forma propusă de Guvern, premierul a cedat. Cîțu are nevoie cât mai rapid de aprobarea PNDL 3 și a rectificării, având în vedere că primarii sunt nemulțumiți de tergiversarea procedurilor și amânarea alocării de fonduri.

Dacă liderii coaliției se înțeleg pe tema SIIJ, urmează adoptarea PNDL 3 și rectificarea, ceea ce înseamnă că Florin Cîțu va livra înainte de Congres primarilor sumele promise și îi va lua clar fața lui Ludovic Orban în campania pe moțiuni.

La rândul său, Dan Barna ar putea, prin desființarea SIIJ, să arate colegilor de partid, înainte de congresul USR PLUS, că a început să livreze reformele promise.

În fața unei situații de tip win-win pentru Cîțu și Barna, mingea este în terenul UDMR. Fără voturile maghiarilor din Senat nu se poate adopta proiectul de lege privind desființarea SIIJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.