Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Claudiu Năsui dă explicații pentru întârzierea plăților pentru măsura 2 și atacă fosta guvernare: 'De ce a durat atât și va mai dura?'

Facebook
Claudiu Năsui

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat miercuri că au reînceput plățile la măsura 2 - capital de lucru și a explicat care au fost cauzele care au dus la întârzierea acestora.

Claudiu Năsui a anunțat că Ministerul Economiei a făcut deja primele plăți din bugetul 2021 pentru măsura 2, în cadrul Programului Operațional Competitivitate.

Acesta susține că au fost trei cauze de întârziere. Unul dintre motice e faptul că s-a dat OUG 199/2020 de majorare cu 500 de milioane de euro fără sursă de finanțare UE.

Claudiu Năsui spune că până acum au fost notificate și trimise la plată dosarele până la poziția 4.500, din 22.226 de firme înscrise pentru ajutor în această schemă. Ordinea plăților se face în ordinea numerelor de identificare din Registrul Unic Electronic, adică în ordinea în care s-au înscris potențialii beneficiari.

„De ce a durat atât și va mai dura? Pentru că nu avem încă banii europeni care au fost promiși anul trecut. Încă din luna ianuarie am zis acest lucru. Inițial, măsura 2 a avut o sumă alocată prin contract de finanțare de la Uniunea Europeană de 265 de milioane de euro. Pe 19.11.2020, a fost majorată suma alocată din fonduri europene cu încă 500 de milioane de euro (prin OUG 199/2020) la 765 de milioane de euro. Problema este că nu e suficient să avem un OUG care ne promite bani europeni, ci mai avem nevoie și de finanțarea propriu-zisă de la Uniunea Europeană. Finanțarea aceea vine printr-un contract de finanțare”, a scris pe Facebook Claudiu Năsui.

Klaus Iohannis CONTRAZICE CCR: trimite la reexaminare legea prin care terenul de la Romexpo trece la Camera de Comerț

Acesta a mai explicat că, tot în luna ianuarie, ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, a reușit să găsească cu greu o sursă de finanțare pentru cei 500 de milioane de euro lipsă.

„A găsit o sursă de finanțare din programul React-EU. Problema este că React-EU nu este încă programat. Ia timp până se operaționalizează. De aceea, ne-am luptat să acoperim cei 500 de milioane de euro lipsă din alte surse. Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, ieri am reușit să mutăm 209 milioane de euro de pe măsura 3 pe măsura 2 ca să putem face plăți. De ce 209 milioane? Pentru că atât reprezenta supra-contractarea pentru întreaga schemă. Astfel vom ajunge cu plățile pe la ~9.000 RUE. Rămân 291 milioane euro de acoperit. Avem soluții și pentru ei. De asemenea, banii din măsura 3 rămân să fie finanțați din React-EU”, a mai scris ministrul Economiei.

Un al doilea motiv pentru întârierea plăților este întârzierea adoptării bugetului pe 2021 până în martie.

„Începând cu 1 ianuarie 2021, în lipsa unui buget, plățile s-au făcut în limita a 1/12 din bugetul anului anterior. Pentru 2020, fusese bugetat ~1/4 din plățile necesare. Deci puteam plăti în fiecare lună ~1/48 din bugetul necesar. De aceea, era extrem de important ca bugetul pe anul 2021 să apară rapid. El a intrat în vigoare pe 11 martie, adică la 3 zile după ce a fost promulgat pe 8 martie”, mai spune Năsui.

A treia cauză este, în opinia ministrului, întârzierea cu care a apărut ministerul economiei propriu-zis.

„HG-ul de organizare a stat în transparență publică cele 30 de zile legale și a fost adoptat pe 10 martie. Problema este că publicarea HG-ului în Monitorul oficial s-a făcut abia pe 17 martie seara. Deci a mai întârziat încă 7 zile tot procesul. După ce am avut și minister și buget, pe 18 martie am semnat la prima oră deschiderile de credite în Trezorerie pentru Măsura 2 și a început circuitul banilor. La stat nu se face nimic cu un simplu ordin de plată. Totul e birocratic și complicat. Mai întâi se face notificarea către Trezorerie, care trimite banii la minister. După care, are loc transferul banilor de la minister la agențiile teritoriale pentru IMM. După care, agențiile trimit banii la bănci. Și abia apoi pot ajunge banii în conturile firmelor care au fost eligibile la Măsura 2. Ăsta e statul pe care încercăm să-l reformăm”, susține Claudiu Năsui.

El a anunțat că miercuri va fi publicată și lista firmelor care au aplicat la măsura 1 și 2.

În urmă cu câteva zile, Ministerul Economiei anunța că pentru Măsura 1- Microgranturi au fost primite 29.250 de solicitări, pentru Măsura 2 - Capital de lucru 22.226 de solicitări, iar pentru Măsura 3 - Investiții 27.736 de cereri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.