Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNA face dreptate: Pentru că l-a numit 'securist' pe Vasile Bănescu, Radu Moraru a fost amendat

vasile banescu bor

Consiliul Naţional al Audiovizualului a luat atitudine după atacurile pe care Radu Moraru le-a făcut, la Nașul TV, la adresa lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

„Bănescu, ca să ştiţi cu toţii, este securist. Şi de aceea duce mulţimea ortodoxă într-o debandadă. Dacă-l asculţi pe Bănescu ar trebui să te vaccinezi“, a spus Moraru pe post, în calitate de invitat, fără ca moderatoarea emisiunii să intervină.

CNA a decis să amendeze televiziunea cu 10.000 de lei. Mircea Toma, membru CNA, a propus amenda pentru încălcarea mai multor articole de lege, cu privire la dezinformare, acuzaţii fără dovezi şi neasigurarea unui echilibru al punctelor de vedere prezentate, scrie paginademedia.ro.

„Potrivit regulilor noastre, atunci când se face o afirmaţie despre o persoană că este, în cazul nostru, securist, legea noastră îl obligă pe reprezentantul postului să vină cu o probă dacă el face această afirmaţie.

Dezinformare înseamnă să spui minciuni. Le poţi spune conştient sau pentru că nu ai verificat destul. Merg pe varianta a doua, că mintea joacă feste în această emisiune.“, a spus Mircea Toma.

„Atunci când îi pui unui om anatema că e securist, trebuie să aduci şi dovezi pentru că altfel te joci cu imaginea lui“, a întărit şi Monica Gubernat.

„A lipsit flagrant punctul de vedere alternativ, nu a fost asigurat echilibrul. Apoi, au fost câteva enunţuri care sunt infirmate de date accesibile public, faptul că vorbim despre un vaccin experiment, nu e experiment, sunt publicate toate datele, a fost administrat la două miliarde de persoane, sunt cunoscute efectele secundare. Din păcate, aceste afirmaţii false rămân în emisiune, la care se adaugă şi cele ale domnului Moraru legate de purtătorul de cuvânt al BOR, domnul Bănescu că este securist, simplu. Moderatoare are datoria să ceară dovezi. Lipsa oricăror reacţii încalcă prevederile codului audiovizual“, a punctat Mircea Toma.

Iată ce articole de lege au încălcat emisiunile de la Naşul TV:

Articolul 40 cu 2

(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. - articolul 40 (2)

Articolul 64

(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Articolul 66

În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.