Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coada păunului și identitatea vizuală a Mișcării România Împreună

ciolos impreuna

Dacă săptămâna trecută am vorbit de bine, și pe merit, manifestul noii grupări Mișcarea România Împreună, astăzi trebuie să vorbim despre modalitatea în care a fost concepută imaginea acestui partid.

Citiți și: Cioloș Identity. Mișcarea România Împreună

Dar înainte, pentru că am văzut deja peste weekend niște comentarii defensive, simt nevoia să răspund la o altă întrebare. De ce contează imaginea grafică a partidului? Nu este suficient că partidul va guverna bine, mai avem nevoie și de decorații? Răspunsul la această întrebare este că orice organizație trece prin niște probe impuse de societate, care funcționează ca niște examene. Gândiți-vă la Bacalaureat. Probele alese sunt inevitabil arbitrare și nu redelectă lucrurile pe care tânărul le va face în viață sau pe care le va studia în facultate. Dar examenul arată mai degrabă capacitatea de a învăța. Cine a înțeles matematica și fizica, spre exemplu, se poate face mai departe și inginer chimist. La fel și în cazul nostru. Cine recunoaște o strategie decentă de comunicare politică poate să recunoască, spre exemplu, și o altă strategie decentă de comunicare publică.

O altă comparație pe care vreau să o fac vine din regnul animal. Superba coadă a unui păun nu este făcută spre plăcerea oamenilor și nici spre deliciul estetic al păuniței. Coada semnalizează faptul că păunul este un exemplar robust, care a supraviețuit în sălbăticie și a mai putut acumula și suficiente calorii cât să scoată acele pene frumoase, colorate și simetrice.

Să revenim la imaginea noului partid. Conform unor declarații ale lui Alin Mituță, putem discuta această imagine pe trei nivele.

  • Forma lungă a numelui este Mișcarea România Împreună;

  • Forma scurtă, pe care autorii speră să o folosim în loc de abreviere, este Împreună

  • Logo-ul (și semnul electoral prezumptiv) este dat de semnele RO+ desenate în culori calde.

Să pornim analiza de la forma scurtă, care reprezintă și conceptul cheie. Împreună semnifică unitate dar nu o unitate statică ci dinamism. Merge cu verbe de acțiune de gen, „ne adunăm”, „mergem”, „reușim”, „câștigăm”. Aceste două verbe din urmă se pretează și ca sloganuri. Poate mai important, Împreună pare să fie forma ajustată a lui En Marche. Emmanuel Macron este francez. Dl Cioloș este și el puțin francez. La limită, pașoptiștii au fost și ei puțin francezi.

Pașoptiștii au ajustat „Libertate, egalitate, fraternitate” în „Dreptate și frăție”. MRI ajustează „En Marche” (În marș) prin „Împreună”. Toate bune și frumoase doar că...

Doar că seducția cuvântului „împreună” este atât de puternică că a fost deja folosit de către alte două entități. Anume mai vechea Agenție Împreună (un ONG pe probleme ale romilor) și mai noua Platformă Împreună (care este versiunea extinsă a Coaliției pentru Familie). Deja Platforma a reclamat public Mișcarea că a folosit numele împreună (care, inițial a fost doar al Agenției).

Mișcarea și-a luat critici din toate părțile. Conservatorii sociali, deja dezamăgiți că dl Cioloș nu a defilat sub stindardul Domnului, au simțit că folosirea numelui este o operație ostilă, care, cum spune limba engleză „adds insult to injury” (nu doar face rău dar este și insultătoare). Unii liberali și progresiști, dintre care mulți nu au citit Manifestul oficial, așteaptă ca partidul să își dea arama conservatoare pe față.

Pe lângă această problemă de poziționare, care ar putea trece în timp, mai este și problema jocurilor de cuvinte. „Împreună” are în limba română o oarecare conotație arhaico-sexuală. De unde se deschide posibilitatea unui șir infinit de glume, dintre care cea mai la îndemână este să pui întrebarea „Cum se numește o ședință a MRI?”. Nu detaliez restul glumelor posibile, ca să nu ziceți că sunt rău.

Apoi, Mișcarea România Împreună se abreviază ca MRI, la fel ca Magnetic Resonance Imaging un test pe care îl putem vedea în toate serialele cu doctori. Prin dl Mituță, MRI a exprimat clar credința că nu este corect să le fie abreviat numele. Dar abrevierea este o instituție prea veche pentru a fi ștearsă cu buretele prin simpla voință politică. În plus, există speculații că Tribunalul București ar putea impune denumirea formală de Partidul Mișcarea România Împreună, ceea ce nu face decât să sporească confuzia.

În sfârșit rămâne semnul RO+. Acesta exprimă devoțiunea către România laolaltă cu speranța într-un viitor mai bun pe care putem să atinge – cum altfel decât – Împreună. Problema este că, ați ghicit, RO+ este deja folosit. În zona comercială RO+ este numele unui dedurizator de apă. De unde vine iarăși un șir infinit de glume pe care, în mod generos, nu îl voi porni acuma.

RO+ mai aduce și altă dificultate. Anume: cum se numește semnul. Numele semnului electoral poate fi important în comunicarea politică pentru a optimiza drumul alegătorului către urne. PSD are „Votați trandafirii”, PNL are „Votați săgeata”; chiar și USR poate forța, nu fără dificultăți, „Votați steagul”. MRI ce va zice? Votați roplusul. Și dacă va zice asta, cât va dura până apar primele glume cu Plușica?

Nici una dintre aceste probleme nu este catastrofală și importanța imaginii grafice nu trebuie niciodată exagerată. Dar adoptarea acerei imagini indică probleme în zona de verificare anterioară și de planificare pe întreaga durată a ciclului electoral.

Citiți și: Echipa roșie

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.