Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coaliția pentru Familie, referendumul și polarizarea populației

twitter.com
referendum

În discuția privind referendumul pentru restricționarea explicită a căsătoriei la cupluri heterosexuale prin Constituție una din acuzele aduse din ambele părți a fost aceea că dezbaterea duce la o mai mare polarizare a românilor, în condițiile în care avem deja suficient de multe dispute între noi. Oponenții referendumului au sugerat că forțând un referendum pe o problemă care nu se află nici pe departe pe un loc proeminent pe agenda publică, Coaliția pentru Familie produce învrăjbire. Din partea cealaltă, susținătorii Coaliției au zis că, dimpotrivă, oponenții referendumului, nedorind să accept o reglementare atât de populară în sondaje, sunt cei care promovează vrajbă. Teoretic, ambele părți pot avea dreptate. Tema schimbării Constituției este în același timp populară și ne interesantă conform majorității sondajelor cunoscute. Adică oamenii ar sprijini covârșitor modificarea Constituției dacă le-ar păsa, dar nu prea le pasă.

Dezbaterea reală în societate nu a apărut odată cu primele semnături strânse ci abia, aproximativ, în momentul primei, și singurei, dezbateri la televiziunea națională. De atunci și până acum a trecut suficient timp să aruncăm o privire asupra efectelor de polarizare excesivă în cele două tabere. Este important să subliniez că o anumită polarizare este inevitabilă într o campanie politică de orice fel. Faptul că partizanii cei mai vizibili și purtătorii de imagine ale ai celor două tabere își aruncă diverse acuzații nu este în sine periculos pentru democrație. Problema apare în momentul în care reprezentanții demonizează, rușinează, disprețuiesc susținătorii de rând ai celelalte tabere.

Tabăra anti referendum. Condescendență urbană

Tabăra anti referendum și anti CpF a avut întotdeauna printre susținători unii care au privit cu anumită superioritate nu doar Coaliția pentru Familie ci și pe oricine se raliază eforturilor acestora. În fond, tabăra anti referendum se recrutează preponderent din marile orașe și din persoane de vârste mai tinere. Aceste persoane nu privesc întotdeauna cu ochi buni nici Ierarhia ortodoxă, care a strâns cele mai multe semnături, nici Moldova sau zona rurală, din care s-au strâns cele mai multe semnături.

Faptul că PSD a rămas ultimul mare partid care susține CpF, fie și ezitant, nu a făcut decât să întărească prin contaminare această percepție.

Această condescendență nu a devenit niciodată (semi)oficială. Pe de altă parte, în sânul taberei antiCpF, este extrem de dificil să existe ceva oficial. Platforma Respect, care nominal strânge în jurul său forțele liberale antiCpF, evită constant să traseze vreuun fel de lini strategice. (Full disclaimer: am participat pe vremuri la două întâlniri ale Platformei.)

Coaliția pentru Familie. Îngeri vs demoni

Inițial, mai precis după primele critici apărute, Coaliția pentru Familie a fost, în niște limite, acomondantă.

Campania a debutat ca o campanie despre rolul familiei în Constituție, gestionată în mod covârșitor de organizații creștine. Implicit, a fost percepută ca o campanie pentru întărirea și consacrarea rolului familiei creștine. În urma criticilor, Coaliția a căutat să închidă unele direcții de conflict. În locul familiei creștine s-a făcut o voltă spre familia tradițională pentru a menaja sensibilitățile laice. Familia monoparentală, numită inițial menaj monoparental în documentele oficiale, a primit mai mult respect. Neclară a rămas doar situația copiilor adoptați. Însă, pe măsură ce frustrarea vizavi de reacția Parlamentului a crescut în rândul Coaliției, aceasta s-a plasat pe poziții mai radicale. Ideea de familie tradițională pare să fi fost nu doar abandonată ci chiar denunțată ca un fel de conspirație a dușmanilor și, în locul ei, se vorbește acuma de familie naturală. Ideea că există o familie naturală (nucleară monogamă) sugerează că restul situațiilor familiale sunt fie nenaturale în sine fie nu pot ridica pretenția de a fi o familie (completă?). Este o repliere pe poziții mai dure gândită nu pentru a menține bunăvoința societății ci pentru a menține motivat nucleul dur, cei care sunt baza de cursă lungă.

Pe de altă parte, Coaliția pentru Familie, împreună cu ecosistemul intelectual care o înconjoară, pare să fi evoluat de la credința cumva banală în corectitudinea tezei susținute spre infailibilitatea purtătorilor de mesaj. După dezbaterea TV, părintele Visarion Alexa a susținut că singurul motiv pentru care nu s-a contrazis cu colegul său de platou Gheorghe Iancu pe tema relației lui Hitler cu evreii a fost faptul că era prea șocat. Asta poate să fie adevărat sau nu. Dar, în orice caz, ai existat în acel moment ideea că trebuie să te distanțezi chiar și de ai tăi atunci când aceștia o iau pe arătură. Cam în aceeași perioadă, asociația Rost se retrăgea din Coaliția pentru Familie, în urma dezvăluirilor privind anumite simpatii legionare ale conducerii acesteia.

Prin comparație, de ceva timp deja, nimeni nu a mai recunoscut vreo eroare de vreun fel printre purtătorii de mesaj ai referendumului. Cazul emblematic este acela al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei (care nu este membru formal al Coaliției), care a făcut unele declarații controversate privind, printre altele, rolul etniei în abandonul școlar și virtuțile intoleranței creștinești.

Nu te joci cu răul, nu-i acorzi nici un pic de toleranță, îl discriminezi pentru a-l înlătura. Iată, discriminarea este necesară uneori dacă prin absența ei ar permite inundarea spațiului public cu lucruri nefirești. Dar, despre firesc și nefiresc pe unde se mai vorbește?

Strategia cea mai simplă de a dezamorsa subiectul ar fi fost acela de a susține că a fost o exprimare nefericită care nu reflectă nuanțele convingerii autorului. În schimb, vocile Coaliției s-au repliat pe o poziție mult mai agresivă: aceea că atunci când vorbitorul a spus că creștinul trebuie să fie intolerant, ceea ce trebuia să auzim noi, ceea ce era obligația noastră să auzim, era că un creștin trebuie să iubească păcătosul (nu păcatul). Nu contează că intoleranța are un sens sociologic și general-politic cunoscut. Coaliția și-a construit poziția publică în jurul tezei că nu a fost făcută nicio greșeală și, pornind de acolo, nu mai putea decât să acuze ascultătorii că apelează la un context răuvoitor.

Citiți și: PETIŢIE - Societatea civilă cere desființarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării

Acesta este un exemplu din câteva care sugerează că Coaliția pentru Familie, ca mișcare dacă nu ca organizație, este în stare de post adevăr. Adevărul ideologic, în momentul de față impune că cei care vorbesc în numele Coaliției vorbesc bine. De aici în jos se construiește de fiecare dată argumentul că există un context în care vorbele lor au semnificație onorabilă iar acela este singurul context pe care are voie să îl citească și să îl înțeleagă orice ființă de bună credință. Prin urmare, aceea care găsesc ceva neonorabil în vorbele unui reprezentant al Coaliției, sunt ei înșiși, automat, oameni lipsiți de inteligență sau neonorabili. Coaliția a flirtat cu post-adevărul și înainte („Adevărul reflectă voința socială”, spunea purtătoarea de cuvânt), dar în ultima vreme aceste poziții par să se fi accentuat.

Efecte în populație

Polarizarea începe în momentul în care reprezentanții legitimi ai unei tabere încep să privească de sus, să demonizeze, să marginalizeze membrii de rând ai celeilalte tabere. Dar ea nu atinge maturitatea decât în momentul în care înșiși membrii de rând ajung să își asume discursul liderilor și să se disprețuiască între ei. Nu prea avem semne ca acel moment a venit. În definitiv, tema definiției căsătorie este fundamentală doar pentru ultra conservatori și, eventual, membrii comunității LGBT. În jurul lor există un cerc mai larg de conservatori, respectiv liberali care au miză în această bătălie, fără ca neapărat să fi dorit să ajungă să o poarte. Dar, pentru majoritatea populației, această temă este o non-problemă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.