DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

`Coborârea în lumină`, noul volum de poezie al lui Sorin Grecu va fi lansat, luni 6 februarie, la Cluj-Napoca!

arhiva personala
Sorin Grecu

“Sorin Grecu, acest “copil teribil” al Clujului, a năvălit în literatura deceniului opt al secolului trecut cu energia unui barbar, a unui iconoclast decis să spargă ghipsurile mistificatoare ale oricărui lirism osificat și desuet. Deși a debutat editorial într-un volum colectiv Alpha `84, într-o perioadă în care regimul cultiva, și în zona culturii, spiritul de turmă, colectivismul disciplinat și previzibil, tânărul poet s-a impus cu repeziciune ca unul din cei mai talentați poeți, ca un veritabil troțkist al limbajului, ca un rebel ce refuză să se alinieze la comandamentele societății de atunci, dar și la regulile  de bună purtare ale colegilor săi de generație” – iată cum îi caracterizează începuturile renumitul poet Ion Cristofor, în prefața celui mai recent volum de poezie al lui Sorin Grecu, “Coborârea în lumină”, Ed. DOTA, Cluj-Napoca, 2023!

Poetul menționat, ajuns între timp sexagenar, perseverează, prin cel de-al unsprezecelea volum al său de poezie – și al nouăsprezecelea din carieră – cu versuri ce nu se deosebesc prea mult prin frustrețe și mesaj de cele de la debut, doar că ele sunt acum atinse și de aripa credinței. Asta, după peste treizeci de ani parcurși prin “noroaiele” și încercările existenței, în calitate de reporter de televiziune și presă scrisă, cu mii de reportaje la activ, unele galonate cu importante premii naționale și internaționale…

De aceea, același Ion Cristofor adaugă: “Poate și sub influența gazetăriei, lirismul lui Sorin Grecu e unul saturat de realitate. Toate poemele sale par să refuze imaginația, această “nebună a casei” (cum o considera Spinoza), constituindu-se ca racursiuri  ale realității brutale din jur. Poemele din Coborârea în lumină (2023) sunt explorări metodice ale coșmarului cotidian, radiografii halucinante ale unui spațiu kafkian prin care poetul rătăcește ca un damnat. Aventura poetului, această “apocalipsă a sinelui”, începe mereu în realitatea imediată, în derizoriul sufocant al concretului. Discursul liric e sistematic desolemnizat, Sorin Grecu refuzând cu consecvență stilul abstract, ermetizant, impersonal. Poetul clujean privilegiază un limbaj direct, provocator, dotat cu o anume brutalitate a expresiei (“cuvintele-ți - odinioară tăioase de brici”). Prin acest nou volum, Sorin Grecu se dovedește o personalitate profundă și originală, de mare anvergură, o voce reprezentativă a liricii actuale.”

Volumul va fi lansat luni, 6 februarie, la ora 15.00, la Club Zipp It de pe Calea Moților nr. 147 (stația CTP de la USAMV Cluj) iar despre personalitatea și creația autorului vor vorbi scriitorii Valeria Bilț, Ion Cristofor, Adrian Țion, Ioan-Pavel Azap și cunoscutul solist de muzică ușoară Alin Oprea (“Talisman”). Totodată, actorul Lucian Tănase – editorul cărții, directorul Editurii DOTA – va recita câteva poeme din recenta carte a lui Sorin Grecu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.