Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Colectiv, S.O.S în eter. Efect șocant în prag de alegeri locale (Opinie)

colectiv

Mișcările de stradă de  după Colectiv au  fost deja uitate de politicieni. Dar și de români. 2016 ar  fi trebuit să fie anul în care vom afla dacă partidele doresc cu adevărat să se reformeze sau nu:  o confirmare a eșecului sau dimpotrivă o relansare a partidelor tradiționale. În aceeași paradigmă, alegerile locale  ar  trebui să arate  dacă românii resping retorica  vechilor partidele și sunt dispuși să  gireze sau să promoveze altele noi prin votul lor. Consfințirea diluării mesajului Colectiv se întrevede deja, iar rezultatul  alegerilor locale nu va face altceva decât să relegitimize partidele  clasice  ca singura opțiune, în ciuda  păcatelor acestora.

Vezi și: Lucian Bute surprinde - Anunțul care poate răsturna totul

Startul campaniei a fost  deja furat. Pretutindeni se pot  vede numai corturile de campanie, afișele  și bannerele  diverșilor candidați ai partidelor   politice tradiționale. Prin  marea de   materiale   electorale   atârnate  deasupra marilor intersecții, ici și colo, câte un candidat  indepndent răzleț își încearcă  șansa de a se face  văzut, auzit și... poate  înțeles și acceptat ca o alternativă  viabilă la vechea ofertă  politică.

Unde sunt partidele moșite  din cenușa Colectiv, purtătoare  ale mesajului tinerilor din stradă? S-a sperat că șocul post-Colectiv va atrage după sine modificări de fond în ceea ce privește modul de a face politică în România. Dincolo de schimbarea binevenită a unui Guvern aflat în criză de legitimitate cu un Cabinet tehnocrat, restul pare încremenit în proiect.

Imediat după protestele generate de tragedia de la Colectiv liderii partidelor spuneau că au înţeles mesajul străzii şi vor trece la o reformă profundă. Atât PNL cât şi PSD au adoptat criterii, presupuse dure de integritate şi au promis că vor aduce în prima linie oameni noi, curaţi. Rebranduirea de imagine a durat doar câteva luni. Prin ițele  acestor filtre s-au strecurat  candidați penali și chiar un președinte de partid,  beneficiarul  unei condamnări definitive, în jurul  căruia  toți liderii formațiunii au făcut  zid,  reiterând  vremurile de  tristă  amintire ale epocii Năstase.

Vezi și: SUA anunță atacul FINAL la vârful Statului Islamic

Efectele  manifestațiilor post-Colectiv  nu se  văd nici măcar  în registrul   partidelor politice aprobat de Tribunalul București. Afluxul de noi  formațiuni  politice  se datorează mai degrabă  noii legislații ce  permite  înregistrarea   unui partid  cu doar  trei membri  fondatori, decât reînvierii  spiritului civic și politic la români.  Majoritatea acestor noi  partide  au caracter local sau regional și au în spate  foști membri din partidele mari, marginalizați, trași pe linie moartă. Mare parte  din ei nu au mai prins  o candidatură  eligibilă pe listele respectivului partid  și acum încearcă să adune  voturi suficiente pentru a  obține  ceva locuri de consilieri locali sau județeni pentru a  juca  rolul partidului balama necesar pentru a face majoritate la nivelul acestor foruri. Totul e  doar pragmatism, calcul și supravietuire politică.

Teoretic, nevoia de schimbare , de  legitimare a necesității pentru o nouă voce  în spațiul politic ar trebui să vină din spațiul  marilor  orașe, în general muncipiile reședință de județ și Bucureștiul. Sondajele de opinie sugerează însă, cu destul de mare probabilitate de confirmare, o confruntare doar în doi -PSD vs. PNL, cu alte  câteva  mici partide deja  cunoscute, angrenate în lupta pentru locul trei.

Mișcările preconizate a se dezvolta în spațiul public, secondat de cel virtual, pe site-urile de socializare și-au pierdut  din forță. Platforma care promitea cel mai mult apariţia unui partid Colectiv a rămas doar o pagină pe Facebook. Partidele noi, așa-zis anti-sistem, precum PMP și M10 par haotice, greu de coagulat și cu șanse mici în alegerile din iunie. Unii politicieni  locali au încercat să confiște mesajul, în timp ce  partidele mari  au făcut un pas înapoi  pentru  a demonstra că  fără ele nu există un mesaj  politic  coerent și nici măcar  o viziune. Cu alte cuvinte , că nu există încă,  suficientă cultură politică și nici o pornire civică capabilă să structureze o astfel de alternativă.

Strategia pe care  au mizat vechile partide a dat roade. Chiar dacă drama de la clubul bucureștean ne-a arătat, de fapt, cât de viciat este sistemul, nimic nu a  împiedicat partidele să deturneze  noile alegeri în interesul lor. Și-au creat cele mai favorabile condiții:  cheltuieli de campanie decontate în totalitate de  stat,   creditorii  vechilor datorii  istorice  puși în modul de așteptare până la finalul alegerilor, posibilitatea de se împrumuta legal de la proprii  membrii de  partid, bănci și firme abonate la contracte de stat. Simultan , noul  Guvern a devenit țapul ispășitor  perfect, bun de bombardat de partidele parlamentare  cu o pleiadă de inițiative  legislative, populiste, dar cu  impact social ridicat și, implicit, cu potențial  electoral semnificativ.

Între  timp, au  mimat  reformarea  internă pentru a da impresia că cetățenii contează și dincolo de perioada alegerilor. Lunile au trecut și vechile obișnuințe  au revenit. O serie  din actualii candidați  sunt anchetați de DNA. Cu unii primari penali, partidele   preferă  să continue să să-i susțină  la locale. Alți primari penali au împrumutat modelul Vanghelie. Au ieșit, formal, din partidele de proveniență și acum  candidează  din postura  de independenți. La rândul lor, liderii de partide  au aruncat în cursa pentru respectivele municipii candidați-iepurași pentrua  netezi drumul foștilor colegi de partid. După câștigarea unui nou mandat, aceștia din urmă vor reveni la  sânul  primitor al partidului așa-zis  reformat. Legea le permite să pună în scenă  această stratagemă. Legislația nu  sancționează decât primarii care pleacă la alte partide, nu și pe indepedenții care  trădează ulterior votul electoratului  local,  înregimentându-se politic.

Lipsa de reacție a  străzii demonstrează, dacă mai era nevoie,  că nu se caută neapărat  o altă formulă  de a face politică. Ca  și modul de exprimare a votului, care pare eminamente  unul instinctual , reactiv și mai puțin bazat pe aprofundarea ofertelor politice. Românii rămân, cu bună știință, prizonierii unui sistem  în care nu au încredere, dar pe care nu-l resping la modul categoric pentru că nu văd cum se poate structura o alternativă viabilă.

Vezi și: Andrei Pleșu îl face praf pe Iohannis: Am o PROBLEMĂ

Mult  hulitele sondaje relevă o realitate de netăgăduit:  o treime din populația României preferă în continuare partidele tradiționale.  O cifră enormă ținând  cont de  rata participării la vot a populației la alegerile locale,  suficient  pentru ca  formațiunile politice  clasice să nu-și facă griji că nu se vor  afla în pole position pentru viitoarele alegeri  parlamentare.

Schimbarea mult așteptată în politică mai poate aștepta. Mentalul colectiv al străzii   mai  are  mulți pași de parcurs  până  va depăși nivelul  reactiv și a  permite  o schimbare profundă. Acest lucru nu  poate  fi posibil decât  dacă oamenii vor înțelege că  politicienii și politica nu constituie decât extensia lor la vârf, o imagine oglindă la  a cărei reflexie mai au de lucrat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.