Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Columbia vrea să dezincrimineze drogurile! Experiment global anunțat de autorități: 'Războiul împotriva drogurilor a eșuat'

cocaina

Columbia este cel mai mare producător de cocaină din lume, fiind sursa a peste 90 la sută din drogul confiscat în Statele Unite. Acolo se află cel mai mare birou al Drug Enforcement Administration din străinătate. Și, timp de decenii, a fost un partener-cheie în interminabilul „război împotriva drogurilor" al Washingtonului. Columbia cere acum să se pună capăt acestui război. În schimb, dorește să conducă un experiment global: dezincriminarea cocainei, relatează The Washington Post.

La două săptămâni de la preluarea mandatului, primul guvern de stânga al țării propune să se pună capăt "prohibiției" și să înceapă o piață a cocainei reglementată de guvern. Prin legislație și alianțe cu alte guverne de stânga din regiune, oficialii din această națiune sud-americană speră să transforme țara lor într-un laborator pentru dezincriminarea drogurilor. „Este timpul pentru o nouă convenție internațională care să accepte faptul că războiul împotriva drogurilor a eșuat", a declarat președintele Gustavo Petro în discursul său inaugural din această lună.

Este o schimbare radicală în această țară istoric conservatoare, una care ar putea da peste cap relația sa de lungă durată - și profitabilă - de combatere a drogurilor cu Statele Unite. Oficialii americani din trecut și din prezent își manifestă îngrijorarea; drogul a fost responsabil pentru aproximativ 25.000 de decese prin supradoză în Statele Unite anul trecut. "Statele Unite și administrația Biden nu sunt un susținător al dezincriminării", a declarat Jonathan Finer, consilierul adjunct pentru securitate națională de la Casa Albă, care s-a întâlnit cu Petro aici înainte de învestirea sa.

Un fost oficial al DEA, care a vorbit sub protecția anonimatului deoarece actualul său angajator nu l-a autorizat să vorbească pe această temă, a declarat că se teme că această măsură va limita capacitatea agenției de a colabora cu columbienii în anchetele privind traficul de droguri. "Ar ucide progresiv cooperarea", a spus acesta. "Ar fi devastator, nu doar la nivel regional, ci la nivel global. Toată lumea s-ar lupta din exterior spre interior".

Americanii au finanțat cu miliarde de dolari o strategie axată în mare parte pe distrugerea traficului de cocaină la punctul său de origine: câmpurile din zonele rurale ale Columbiei. Antrenamentele și serviciile de informații americane au impulsionat eforturile militare ale Columbiei, care durează de zeci de ani, de eradicare a coca, planta de bază pentru cocaină, și de dezmembrare a grupurilor de traficanți de droguri. Și totuși, la mai bine de jumătate de secol după ce președintele Richard M. Nixon a declarat drogurile "inamicul public numărul unu al Americii", comerțul columbian a atins niveluri record. Cultivarea coca s-a triplat în ultimul deceniu, potrivit cifrelor americane.

Felipe Tascón, coordonatorul politicii antidrog, a declarat că  locuitorii din Columbia urmăresc să profite de un moment rar în care multe guverne cheie din regiune - inclusiv țările producătoare de cocaină, Columbia, Peru și Bolivia - sunt conduse de oameni de stânga.

În primul său interviu de când a fost numit în funcție, economistul a declarat că dorește să se întâlnească cu omologii săi din aceste țări pentru a discuta despre dezincriminarea la nivel regional. În cele din urmă, el speră ca un bloc regional unificat să poată renegocia convențiile internaționale privind drogurile la Națiunile Unite.

Pe plan intern, administrația Petro plănuiește să susțină o legislație care să dezincrimineze cocaina și marijuana. Acesta intenționează să pună capăt pulverizării aeriene și eradicării manuale a coca, despre care criticii spun că îi vizează în mod nedrept pe fermierii săraci din mediul rural. Prin reglementarea vânzării de cocaină, a susținut Tascón, guvernul ar smulge piața de la grupurile armate și carteluri. "Dacă o reglementezi ca pe o piață publică... profiturile mari dispar și traficul de droguri dispare", a spus oficialul. Tascón a declarat că administrația va continua operațiunile aeriene, maritime și fluviale pentru a viza principalele legături de trafic de droguri. Însă autoritățile se vor concentra, de asemenea, pe oferirea de culturi alternative la coca pentru fermierii din mediul rural.

El își propune să își reformuleze munca nu ca fiind "contracararea narcoticelor" sau "antidrog", ci mai degrabă "politică antidrog". "Programul de guvernare nu vorbește despre problema drogurilor", a spus el. "Vorbește despre problemele generate de interzicerea drogurilor."

Tascón a vorbit despre planurile sale cu omologii săi din Peru. Ricardo Soberón, șeful agenției peruane antidrog DEVIDA, a declarat că este prea devreme pentru a spune dacă Lima va susține dezincriminarea, dar că ar saluta o dezbatere regională despre noi abordări. Petro ar putea găsi un aliat în Bolivia, unde, în anii 2000, guvernul lui Evo Morales a început să permită fermierilor să cultive coca în mod legal și în cantități limitate.

Fiind cel mai important aliat al SUA împotriva cocainei, Columbia este un pionier puțin probabil în dezincriminarea acesteia. Dar este, de asemenea, țara care a avut cel mai mult de suferit de pe urma războiului împotriva drogurilor. Tascón a declarat că este țara în care nevoia unei noi strategii este poate cea mai urgentă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.