Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comănescu: Muntenegru a înţeles să se comporte în relaţia cu NATO ca un partener de încredere

Muntenegru a înţeles de la început să se comporte în relaţia cu NATO ca un partener de încredere, capabil şi dornic să contribuie la asigurarea securităţii spaţiului euroatlantic, a afirmat marţi ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, în plenul Senatului, după ratificarea de către Camera Superioară a Protocolului de aderare a acestei ţări la Tratatul Atlanticului de Nord.

Citește și: Ungaria caută muncitori străini. Cu condiţia ca ei să fie 'albi şi creştini'

"Procesul de reformă al Muntenegru a necesitat eforturi complexe şi a avut ca obiectiv nu numai integrarea în NATO ci şi modernizarea şi democratizarea statului în beneficiul cetăţenilor săi. Ne aflăm într-un moment istoric, în primul de rând pentru Muntenegru care după încheierea procesului de ratificare de către aliaţi urmează să devină membru cu drepturi depline al NATO. În al doilea rând, pentru Alianţa Nord Atlantică în ansamblu său. În al treilea rând, pentru întreaga regiune a Balcanilor de Vest căreia i se transmite astfel un nou semnal privind importanţa pe care i-o acordă atât NATO cât şi aliaţii. În al patrulea rând, pentru celelalte ţări aspirante, pentru că aderarea Muntenegrului este o confirmare a politicii uşilor deschise, că aceasta îşi menţine, în continuare, relevanţa'', a spus Comănescu.

Vezi şi: Deputatul PMP, Adrian Gurzău, finul Elenei Udrea, poate fi ARESTAT

Şeful diplomaţiei române a susţinut că extinderea NATO are o semnificaţie specială pentru România, care a susţinut aderarea Muntenegrului.

Citește și: Bill Gates detonează bomba: Și-a spionat angajații! Ce metode a aplicat

Totodată, Comănescu şi-a exprimat încrederea că Muntenegru, prin scrutinul care va avea loc 16 octombrie, "va valorifica oportunitatea pentru a avansa decisiv către familia euroatlantică", subliniind faptul că ţara noastră va continua să sprijine şi parcursul aderării europene a acestei ţări.

Citește și: Leonardo DiCaprio se ÎNSOARĂ: Ea este aleasa / FOTO

Proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului de aderare a Muntenegrului la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Bruxelles la 19 mai 2016, a fost adoptat marţi de Senat, în unanimitate (101 voturi 'pentru'), în calitate de Cameră decizională.

Citește și: Selfie lângă sicriu, viral pe Facebook. Poza făcută de doi puști din Vaslui

Protocolul de aderare a Muntenegrului la Tratatul Atlanticului de Nord va intra în vigoare după îndeplinirea de către toate statele membre NATO a procedurilor legale interne, necesare în acest sens.

Citește și: Codul lui Da Vinci: Dan Brown anunţă lansarea lui Origin

Ulterior, secretarul general al NATO va adresa Muntenegrului, în numele statelor membre, o invitaţie de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord.

Citește și: Întâlnire de gradul 0 între Putin şi Erdogan

Muntenegru va deveni parte la acest Tratat la data depunerii instrumentului de aderare la Guvernul Statelor Unite ale Americii, depozitarul Tratatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.