Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Combaterea terorismului: Actualizarea noilor puteri Europol

insightcrime.org
europol

Agenţia europeană pentru cooperare în domeniul poliţiei (Europol) va putea în curând să intensifice eforturile pentru a lupta împotriva terorismului, criminalităţii cibernetice şi a altor infracţiuni şi să răspundă mai repede ameninţărilor, datorită noilor reguli de guvernare aprobate miercuri de Parlamentul European (PE), reunit în sesiune plenară la Strasbourg, relevă un comunicat al biroului de presă al Parlamentului European.

Noile puteri vor fi însoţite de asigurări solide privind protecţia datelor şi de instrumente de control democratic. 

Propunerea legislativă, agreată de Parlamentul European şi de Consiliul UE în noiembrie anul trecut, va consolida mandatul Europol, acordându-i toate instrumentele necesare pentru a contracara infracţiunile transfrontaliere şi ameninţările teroriste tot mai mari, mai ales prin crearea mai uşoară a unor echipe specializate să răspundă imediat unor ameninţări existente. Regulile vor include şi prevederi clare privind unităţile sau centrele existente, cum ar fi Centrul European Împotriva Terorismului, înfiinţat la 1 ianuarie 2016. 

'Noile reguli pentru Europol sunt un instrument legislativ puternic care va ajuta la creşterea securităţii cetăţenilor europeni', a spus raportorul Parlamentului European, Agustín Díaz de Mera, în timpul dezbaterii dinaintea votului. 

În unele cazuri, Europol va putea să schimbe informaţii direct cu entităţi private, cum ar fi companiile sau ONG-urile, pentru a lucra mai rapid. De exemplu, unitatea din Europol care se ocupă de internet va putea contacta un furnizor de servicii de reţele sociale, cum este Facebook, direct, pentru a cere ca o pagină de internet administrată de ISIS să fie ştearsă, contracarând astfel răspândirea propagandei teroriste. 

Pentru a evita lipsa de informaţii în lupta împotriva crimei organizate şi terorismului, noile reguli prevăd ca statele membre UE să pună la dispoziţia Europol datele necesare. În vederea încurajării schimbului de informaţii, Europol va raporta anual Parlamentului European, Consiliului UE, Comisiei Europene şi parlamentelor naţionale despre informaţiile oferite de statele membre. 

Eurodeputaţii s-au asigurat că noile puteri ale Europol vor fi dublate de prevederi solide privind protecţia datelor şi controlul parlamentar. Supraveghetorul European pentru Protecţia Datelor va monitoriza activitatea Europol şi va exista o procedură clară de reclamaţii pentru cetăţeni, conform legislaţiei UE. 

Activitatea Europol va fi supravegheată şi de un grup comun de supraveghere parlamentară, cu membri din parlamentele naţionale şi Parlamentul European. Regulamentul va intra în vigoare în 20 de zile după publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE şi va avea efect de la 1 mai 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.