Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul european pentru egalitate reacționează după ce Ungaria a interzis schimbarea sexului în documentele personale: 'Este foarte trist'

Patrick Seeger/EPA
Helena Dalli

Comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, s-a declarat joi ''întristată'' de decizia Ungariei de a interzice schimbarea sexului în documentele personale oficiale, în contextul în care Bruxellesul a lansat o campanie de combatere a discriminării persoanelor LGBTI, transmite Reuters, potrivit AGERPRES.

''Este foarte trist pentru mine să văd acest tip de legislaţie'', a declarat Helena Dalli.

Dalli a refuzat, totuşi, să critice o propunere a Budapestei de interzicere efectivă a adopţiilor de către cuplurile formate din persoane de acelaşi sex şi de amendare a Constituţiei pentru ca educaţia copiilor să se bazeze pe ''cultura creştină'', ea precizând că legislaţia privind familia este o competenţă naţională a statelor membre ale Uniunii Europene.

Liderii europeni au devenit mai vocali în a susţine drepturile persoanelor LGBTI, intrând în dispută cu guvernele naţionaliste din Polonia şi Ungaria.

În virtutea noii strategii, Comisia Europeană va propune până în anul 2022 o legislaţie care să garanteze recunoaşterea părinţilor de acelaşi sex în situaţii precum atunci când călătoresc în străinătate împreună cu copiii lor.

Ludovic Orban și-a chemat miniștrii în ședință: Starea de alertă va fi prelungită până după alegerile parlamentare

Anul viitor, executivul comunitar va propune ca infracţiunile bazate pe ura anti-LGBTI să fie incluse în categoria ''euroinfracţiunilor'', la fel ca terorismul şi traficul de persoane, pentru care UE stabileşte un set de reguli minime pe care statele membre ar trebui să le urmeze.

Ambele propuneri au nevoie de votul în unanimitate din partea statelor membre, ceea ce comisarul european pentru egalitate recunoaşte că este dificil de garantat.

În luna mai, parlamentul ungar a aprobat o lege care interzice schimbarea sexului în documentele personale oficiale, decizie care afectează persoanele transsexuale, ceea ce a provocat proteste din partea acestora şi a unor instituţii europene şi ONG-uri.

Conform actului normativ promovat de FIDESZ, partidul premierului Viktor Orban, în documentele oficiale şi în actele de identitate trebuie înregistrat sexul biologic la naştere, iar acesta nu va putea fi modificat niciodată. Aşadar, persoanele transsexuale nu vor mai putea obţine acte conform identităţii lor de gen. Anterior, o asemenea modificare putea fi cerută la starea civilă.

Premierul ungar a lansat după realegerea sa în 2018 iniţiative de susţinere a valorilor creştine şi tradiţionale. La începutul acestei luni parlamentul de la Budapesta a respins ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul), susţinând că acest document promovează ideologia de gen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.