Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia avertizează că forța de muncă se reduce în multe regiuni ale UE

taz.de
europa oameni

Comisia Europeană își propune să-și intensifice eforturile de a ajuta regiunile europene să instruiască, să păstreze și să atragă muncitori pentru a limita impactul negativ al tranziției demografice asupra economiilor regionale și a ameliora declinul populației apte de muncă.

Planul Comisiei, încadrat între măsurile din Anul European al Competențelor, include un mecanism menit a ajuta regiunile să evite stagnarea provocată de tendința de îmbătrânire a continentului, relateaza Euractiv preluat de Rador.

„Avem o forță de muncă tot mai mică în toată Europa, toate țările își pierd forța de muncă”, a declarat comisarul coeziunii și reformelor, Elisa Ferreira, la o conferință de presă de marți (17 ianuarie).

O problemă tot mai gravă

Conform datelor Comisiei, 82 de regiuni din UE suferă deja de diminuarea populației apte de muncă.

Raportul din 2023 privind impactul schimbărilor demografice arată că UE a pierdut în 10 ani 5 milioane de oameni din populația de vârstă activă, în special în Letonia, Bulgaria și România, în principal din cauza ratei mici a natalității și emigrației.

Totodată, ponderea persoanelor de peste 65 de ani a crescut la 20,8% în 2021, o creștere cu 3% față de 2011. Concomitent, ponderea tinerilor de 15-29 de ani e în scădere, ajungând la 16,3% în 2021.

Problema se va agrava. Comisia estimează că populația aptă de muncă se va micșora cu 35 de milioane până în 2050 din cauza tendinței de îmbătrânire a continentului. Între 2015-2020 ea a scăzut cu 3,5 milioane.

 

Pașii următori

 

„Vom sprijini [regiunile UE] în formarea, păstrarea și atragerea oamenilor, aptitudinilor și competențelor necesare pentru a gestiona tranziția demografică”, a declarat marți comisarul pentru demografie, Dubravka Šuica.

Comisia va lansa un proiect-pilot pentru a sprijini regiunile UE și o inițiativă contra emigrării tinerilor. Va facilita totodată colaborarea între țări și regiuni și le va oferi statelor membre un instrument de sprijin pentru a concepe reforme naționale și regionale.

Comisarul Ferreira a cerut de asemenea statelor membre și regiunilor „să fie conștiente și să acorde vizibilitate politică acestor probleme”, dar și să folosească fondurile de coeziune pentru a combate stagnarea regiunilor.

Comisia nu a propus totuși nici o investiție suplimentară pentru a face regiunile mai atractive pentru muncitorii tineri.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.