Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană a pus ochii pe Bulgaria, după asasinarea jurnalistei Viktoria Marinova: Cerere URGENTĂ de la Bruxelles și intervine OLAF

Viktoria Marinova

Comisia Europeană i-a solicitat luni Bulgariei să desfăşoare o anchetă 'rapidă şi cuprinzătoare' cu privire la recenta asasinare a jurnalistei Viktoria Marinova şi să verifice dacă atacul are legătură cu activitatea ei profesională, transmite dpa.

Viktoria Marinova (30 de ani), care era reprezentant administrativ şi prezentatoare la TVN Ruse, a murit agresată într-un mod sălbatic, potrivit justiţiei bulgare. Corpul neînsufleţit al jurnalistei a fost descoperit sâmbătă într-un parc din Ruse, a anunţat duminică procurorul regional Gheorghi Gheorghiev. Femeia a fost lovită în cap şi strangulată, Ministerul de Interne bulgar precizând că ea a fost şi violată, scrie agerpres.ro.

Citește și: Șerban Nicolae își exprimă părerea în legătură cu rezultatul Referendumului. Ce a avut de spus liderul senatorilor PSD

''Am aflat cu mare tristeţe despre uciderea Viktoriei Marinova. Comisia se aşteaptă la o anchetă rapidă şi cuprinzătoare din partea autorităţilor abilitate, care să îi aducă în faţa justiţiei pe cei vinovaţi şi să clarifice dacă acest atac este legat de munca sa'', a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, în conferinţa de presă cotidiană.

În plus, executivul comunitar va cere Oficiului european de luptă antifraudă (OLAF) să analizeze acuzaţiile privitoare la nereguli în gestionarea fondurilor europene în Bulgaria.

Citește și: Lovitură pentru Tudorel Toader! Decizia care nu-i pică bine ministrului Justiției

La rândul său, Ministerul de Externe german şi-a exprimat luni îngrijorarea după uciderea jurnalistei Viktoria Marinova şi s-a pronunţat pentru o protecţie sporită acordată libertăţii presei în întreaga lume.

''Libertatea presei este un drept civil fundamental şi o libertate fundamentală în orice societate democratică'', a declarat luni, la Berlin, un purtător de cuvânt al diplomaţiei germane.

Citește și: Dezvăluire atomică! Lovitura pe care Ion Țiriac i-o pregătește lui Carmen Dan

Ancheta în cazul uciderii Viktoriei Marinova are în vedere toate pistele, atât cele legate de viaţa personală, cât şi cele privind activitatea profesională a jurnalistei.

Cotidianul bulgar Capital, citat de agenţia BTA, a relatat luni că premierul Boiko Borisov a afirmat că au fost strânse o mulţime de probe ADN şi că prinderea asasinului este o chestiune de timp, la cazul respectiv lucrând cei mai experimentaţi specialişti.

Citește și: Crin Antonescu face declarații cu privire la subiectul momentului. Ce a avut de spus fostul președinte PNL

Potrivit informaţiilor iniţiale, precizează cotidianul bulgar, jurnalista a fost atacată în timp ce făcea jogging sâmbătă în apropiere de Dunăre. Ea a băut o cafea împreună cu nişte colegi la ora 10:30, după care le-a spus că merge să facă jogging. În jurul orei 14:20, cineva i-a descoperit trupul neînsufleţit şi a sunat la poliţie.

La ultima ediţie a emisiunii sale din 30 septembrie, Marinova a difuzat o convorbire cu doi reputaţi jurnalişti de investigaţii: Dimitar Stoianov din Bulgaria şi Attila Biro din România, care întreprind o anchetă în legătură cu bănuielile de fraudă în cazuri de gestionare a fondurilor europene, în care ar fi implicaţi oameni de afaceri şi aleşi.

Citește și: Pericol mare pentru Simona Halep! Dezvăluire de ultimă oră

Dimitar Stoianov şi Attila Biro au fost reţinuţi pentru scurt timp de către poliţie în cursul acestei anchete, cazul lor provocând o reacţie de condamnare din partea organizaţiei neguvernamentale Reporteri fără Frontiere (RSF).

Viktoria Marinova a devenit al treilea jurnalist de investigaţii din Uniunea Europeană ucis în ultimele 12 luni, după asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia în octombrie 2017 şi a ziaristului slovac Jan Kuciak în februarie acest an.

Citește și: Cristian Tudor Popescu explică de ce nu a reușit Referendumul. Ce a avut acesta de spus

Daphne Caruana Galizia (53 de ani) a fost asasinată la 16 octombrie 2017 cu o încărcătură explozivă plasată sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija. Asasinarea ei a tras un semnal de alarmă asupra faptului că vendetele politice şi criminalitatea organizată devin fenomene tot mai periculoase şi mai greu de controlat în Europa.

Pe popularul său blog, intitulat 'Running Commentary', Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie, fiind dată în judecată de câteva ori. Însuşi premierul Joseph Muscat a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume apare în scandalul 'Panama Papers', Egrant Inc., era deţinută de soţia premierului, Michelle Muscat. Aceasta ar fi primit bani de la una dintre fiicele preşedintelui azer, Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului 'Panama Papers'.

Citește și: Șerban Nicolae își exprimă părerea în legătură cu rezultatul Referendumului. Ce a avut de spus liderul senatorilor PSD

Jurnalistul de investigaţie slovac Jan Kuciak, care anchetase cazuri de corupţie şi legăturile dintre oameni de afaceri italieni bănuiţi de relaţii cu mafia calabreză, 'Ndrangheta, şi oameni politici slovaci, inclusiv din anturajul premierului slovac de la acea dată, Robert Fico, a fost împuşcat mortal, împreună cu iubita sa, în luna februarie. Asasinarea lui Jan Kuciak a declanşat o criză politică în Slovacia, conducând la demisia în martie a premierului Fico, urmată de cea ministrului de interne, Tomas Drucker, din noul guvern.

Citește și: Lovitură pentru Tudorel Toader! Decizia care nu-i pică bine ministrului Justiției .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.