Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană adoptă măsuri mai ferme pentru a pune capăt comerţului ilegal cu specii sălbatice de floră şi faună

Agerpres.ro
comisia europeana

Comisia a adoptat un Plan de acţiune revizuit al UE pentru a pune capăt comerţului ilegal cu specii sălbatice de floră şi faună, aşa cum anunţa în Strategia privind biodiversitatea pentru 2030, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Comerţul ilegal cu specii sălbatice profitabil de pe piaţa neagră mondială contribuie la epuizarea sau dispariţia unor întregi specii şi favorizează bolile zoonotice - boli care trec de la animale la oameni. Potrivit Raportului din 2020 privind infracţiunile împotriva speciilor sălbatice la nivel mondial al Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate, toate ţările din lume sunt afectate de traficul cu specii sălbatice, fiind implicate o gamă largă de specii, de la anghilă la pangoline şi până la lemnul de trandafir. Planul actualizat va orienta noile acţiuni ale UE de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună şi floră până în 2027, pe baza primului Plan de acţiune adoptat în urmă cu şase ani, potrivit Agerpres.

Planul revizuit are patru priorităţi principale: prevenirea traficului cu specii sălbatice de faună şi floră şi înlăturarea cauzelor profunde ale acestuia, prin reducerea cererii de specii sălbatice comercializate ilegal, prin sprijinirea mijloacelor de subzistenţă durabile în ţările de origine şi prin combaterea corupţiei la toate nivelurile; consolidarea cadrului juridic şi de politică împotriva traficului cu specii sălbatice, prin alinierea politicilor UE şi naţionale la angajamentele internaţionale şi la cele mai recente date concrete, precum şi prin colaborarea cu sectoarele economice implicate în comerţul cu specii sălbatice; asigurarea respectării reglementărilor şi a politicilor de combatere eficace a traficului cu specii sălbatice de faună şi floră, prin îmbunătăţirea ratei de detectare a activităţilor ilegale în cadrul UE, punând accentul pe consolidarea capacităţilor de-a lungul întregului lanţ de asigurare a respectării legii, încurajând coordonarea şi cooperarea în cadrul statelor membre şi între acestea şi intensificând eforturile de abordare a aspectelor online ale traficului cu specii sălbatice; consolidarea parteneriatului mondial dintre ţările de origine, ţările consumatoare şi ţările de tranzit împotriva traficului cu specii sălbatice de faună şi floră, prin consolidarea capacităţii acestora şi prin îmbunătăţirea cooperării dintre statele membre, actorii UE însărcinaţi cu asigurarea respectării legii şi principalele ţări din afara UE.

Comerţul ilegal cu specii sălbatice de faună şi floră este un factor de pierdere a biodiversităţii, poate slăbi considerabil populaţiile sălbatice de floră şi faună şi, în unele cazuri, poate determina dispariţia acestora. Traficul cu specii sălbatice are în acelaşi timp consecinţe socioeconomice distructive, întrucât distrugerea ecosistemelor care poate rezulta din braconaj şi trafic privează adesea comunităţile locale de forme legale şi durabile de venituri. După cum a evidenţiat recent pandemia de COVID-19, comerţul negestionat cu specii sălbatice poate fi o sursă de răspândire a bolilor zoonotice, cu rezultate potenţial devastatoare pentru sănătatea publică.

UE este un nod central pentru traficul mondial cu specii sălbatice de faună şi floră şi joacă un rol esenţial în lupta împotriva acestuia. Valoarea comerţului ilegal cu specii sălbatice de faună şi floră raportată în UE a fost de minimum 4,7 milioane euro în 2019, dar este probabil ca această valoare să fie în realitate mult mai mare. Autorităţile statelor membre ale UE efectuează constant confiscări legate de flora şi fauna sălbatică (medicamente, corali, reptile, păsări, plante şi mamifere).

Începând din 2017, în UE au fost recenzate anual, în medie, peste 6.000 de cazuri de confiscări implicând specii sălbatice de faună şi floră incluse pe lista CITES (Convenţia privind comerţul internaţional cu specii ale faunei şi florei sălbatice pe cale de dispariţie).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.