Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană: Bulgaria va decide unde vor fi direcționate veniturile din taxa pentru transferul gazului rusesc pe teritoriul său

Aleksandar Malivuk/Shutterstock
gaze rusia

"Comisia Europeană a fost notificată cu privire la măsurile recente de aprovizionare cu gaze ale Bulgariei. Suntem în contact cu Bulgaria și cu alte țări afectate pentru a evalua și discuta posibilele repercusiuni ale acestei măsuri", a declarat un purtător de cuvânt al executivului comunitar, ca răspuns la întrebările legate de taxa pentru transferul gazului rusesc prin Bulgaria, scrie Cristian Gerhasim, scrie eureporter.co.

Potrivit unei noi legi, publicată luna aceasta în Monitorul Oficial al Bulgariei și care a intrat în vigoare imediat, se introduce o taxă de 20 de leva (10 euro) pentru fiecare megawatt oră de gaz provenit din Rusia. Acesta este echivalent cu aproximativ 20% din prețul de referință pentru gazele naturale la Bursa de Valori din Amsterdam. În ceea ce privește întrebarea unde vor fi direcționate veniturile din această taxă, răspunsul a fost: "Aceasta este o măsură națională, decizia este de competența autorităților de la Sofia".

Purtătorul de cuvânt a precizat că sancțiunile UE aprobate până acum prevăd măsuri împotriva importurilor de cărbune și petrol din Rusia, și nu pentru gaze. UE și-a stabilit obiectivul de a reduce dependența de importurile de combustibili fosili din Rusia cât mai curând posibil, a adăugat oficialul.

La sfârșitul lunii trecute, grupul rus Gazprom nu a comentat decizia autorităților de la Sofia, dar ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a cărui țară beneficiază de o mare parte din gazele naturale rusești care trec prin Bulgaria, a criticat decizia ca fiind "inacceptabilă".

"Ca un stat membru al UE să amenințe aprovizionarea cu gaze a unui alt stat membru este împotriva solidarității europene, a regulilor și este inacceptabil", a spus Szijjarto. Noua taxă a Bulgariei, care include o excepție pentru gazul comprimat transportat în containere speciale, se va aplica operatorilor de rețea și importatorilor de gaze, dar nu este încă clar cum va afecta alți participanți la piață. Actul normativ este menit să pună în aplicare sancțiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană ca răspuns la invazia Ucrainei.

Printre obiectivele legii se numără "impozitarea echitabilă a profiturilor realizate pe teritoriul statului și majorarea veniturilor la buget", potrivit parlamentarilor care au elaborat actul normativ. Bulgaria, stat membru al UE și NATO, are legături culturale, istorice și lingvistice puternice cu Rusia, deși războiul Kremlinului împotriva Ucrainei a provocat fisuri majore în acest sprijin. Legăturile Bulgariei cu Rusia datează de mult timp și au fost adesea complicate.

Acest lucru ar spori și mai mult confuzia, deoarece Bulgaria s-a îndepărtat de Rusia. Recent, Bulgaria a fost de acord să furnizeze armatei ucrainene aproximativ 100 de transportoare blindate, marcând o schimbare în politica membrilor NATO privind trimiterea de echipamente militare la Kiev în urma numirii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.