Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană cere ca orice relaţie sexuală 'neconsimţită' să fie considerată viol

Agerpres.ro
comisia europeana

Comisia Europeană a prezentat marţi un proiect de directivă prin care urmăreşte să unifice definiţia delictului de viol în toate cele 27 de state membre ale UE, în sensul ca acest delict să fie stabilit pentru orice raport sexual ''neconsimţit'', fără a mai fi nevoie de dovedirea ameninţării sau folosirii forţei, condiţii în prezent prevăzute de legislaţia a 18 dintre statele membre, relatează agenţiile EFE şi DPA, .

Vorbind la o conferinţă de presă, vicepreşedinta pentru Valori şi Transparenţă a Comisiei Europene, Vera Jourova, a lăudat directiva propusă, afirmând că ea ''oferă o abordare integrată'' şi ''protejează victimele''.

Comisia Europeană a propus odată cu aceasta şi alte măsuri din sfera combaterii violenţei de gen, cum ar fi stabilirea hărţuirii pe internet ca delict recunoscut în toate statele membre şi care să fie stabilit atunci când există atacuri online repetate asupra unei persoane şi aceasta suferă ''daune psihologice semnificative''.

Considerată de Bruxelles drept ''o formă modernă de violenţă'', hărţuirea pe internet este în prezent sancţionată în numai patru dintre statele UE, iar Comisia Europeană propune pedepsirea acestui delict cu cel puţin doi ani de închisoare.

Comisia Europeană a profitat de ocazia prezentării acestor propuneri de Ziua Internaţională a Femeii pentru a reaminti statelor membre de Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul), pe care a descris-o drept ''cadrul internaţional cel mai complet'' în materie de prevenire şi combatere a violenţei de gen.

Şase state membre ale UE (Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Lituania, Letonia şi Slovacia) nu au ratificat această convenţie, considerând că ea promovează ideologia de gen, astfel că executivul european le-a avertizat că UE în ansamblu ar putea să o ratifice în nume propriu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.