Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană continuă să forţeze statele UE să primească refugiaţi

comisia europeana

Comisia Europeană a făcut joi apel încă o dată la ţările europene să accelereze 'relocalizarea' refugiaţilor aflaţi în Italia şi Grecia, stabilind un obiectiv de 6.000 de persoane pe lună, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles a miniştrilor de interne din ţările membre ale Uniunii Europene, relatează AFP.

Ţările europene nu au repartizat până în prezent decât 885 de refugiaţi din hotspot-urile instalate în cele două ţări, în timp ce planul de relocalizare, adoptat de către UE în urmă cu şase luni, se referea la 160.000 de persoane provenite din Siria, Irak şi Eritreea. ''Rezultatele sunt încă prea slabe'', a spus comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, la încheierea unei reuniuni a miniştrilor de interne din UE. ''Trebuie să ajungem la un ritm de 6.000 de persoane pe lună'', a afirmat comisarul, estimând că, dacă acest plan de repartizare ''nu funcţionează, atunci sistemul se prăbuşeşte'', cu referire la toate măsurile luate de către UE pentru a răspunde afluxului de migranţi. Eşecul de până acum al planului de relocalizare este în mare parte legat de reaua voinţă a unor state membre, care întârzie să propună locuri de cazare disponibile, în pofida repartizării obligatorii, notează AFP. Ungaria şi Slovacia au pus chiar în cauză planul în faţa justiţiei europene.

Un alt motiv avansat pentru a explica eşecul planului este reticenţa solicitanţilor de azil care sosesc în Italia sau în Grecia de a se înscrie într-un program care le impune o destinaţie, unii preferând să încerce să ajungă prin mijloace proprii în ţara care vor. Potrivit ultimelor cifre furnizate de către autorităţi, în Grecia ar exista în prezent circa 40.000 de refugiaţi, care nu mai pot să-şi continue drumul către nordul continentului pe ruta balcanică. Persoanele deja sosite în Grecia nu sunt vizate de noul plan aflat în negociere cu Ankara, care prevede trimiterea către Turcia a tuturor migranţilor care sosesc în insulele greceşti de pe ţărmurile Turciei.

Comisarul Avramopoulos a făcut apel joi la statele membre ale UE să acorde ajutor Atenei. ''Grecia nu poate face faţă singură unei situaţii atât de dificile: este o problemă europeană care trebuie să aibă o soluţie europeană'', a mai spus comisarul, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.