Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeana propune reînnoirea importurilor scutite de taxe vamale din Ucraina

Profimedia
cereale grau port

Comisia Europeană a propus prelungirea comerțului fără tarife cu Ucraina și Moldova până în anul 2025, dar cu un mecanism de protecție pentru producătorii agricoli europeni, relatează Euronews citat de Rador Radio România.

În cazul în care unul sau mai multe state membre s-ar confrunta cu un surplus de produse agricole ucrainene, Comisia ar putea limita sau interzice complet vânzarea și depozitarea acestor produse în țara în cauză. Așa-numitele ''măsuri corective'' vor trebui susținute de dovezi economice furnizate de  țara respectivă.

''Suntem conștienți că aceste importuri ucrainene pot avea efecte negative localizate'', a afirmat Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene

În plus, Comisia a propus o așa-numită ''frână de urgență'' pentru a ține sub control unele produse alimentare din Ucraina, cum ar fi carnea de pasăre, ouăle și zahărul, iar dacă volumele importurilor depășesc nivelurile înregistrate în 2022 și 2023, vor fi reintroduse tarifele de dinainte de război.

Margaritis Schinas, unul dintre vicepreședinții Comisiei, spune că noul regim propus îşi propune să creeze un echilibru între sprijinul acordat Ucrainei și preocupările fermierilor din țările est-europene.

''Deși monitorizarea noastră nu a evidențiat niciun efect negativ asupra pieței UE în ansamblu, suntem conștienți de faptul că aceste importuri ucrainene pot avea efecte negative localizate.

Chiar dacă decizia finală de a restricționa comerțul și de a impune tarife va fi la latitudinea Comisiei, statele membre vor avea un rol mai mare în proces și vor putea face recomandări și sfaturi'', a adăugat Schinas.

Mișcarea de protest din ce în ce mai masivă a fermierilor din Europa poate să fi influențat propunerea legislativă, deși Schinas respinge existenţa unei reacţii directe, exprimându-şi totodată ''cel mai mare respect'' față de protestatari: ''Fermierii europeni știu că nu au un aliat mai bun decât Comisia Europeană pentru a-și proteja sursa de venit".

Acum, Consiliul și Parlamentul European vor trebui să evalueze propunerea: regimul actual de scutire de taxe vamale este valabil până în iunie 2024 pentru Ucraina și până în iulie 2024 pentru Moldova.

Lunga saga a cerealelor ucrainene

Ucraina este unul dintre cei mai importanți exportatori mondiali de produse precum ulei de floarea soarelui, orz, porumb și grâu. Numai că războiul rusesc și blocarea ulterioară a porturilor din Marea Neagră au afectat grav capacitatea țării de a-și exporta mărfurile și de a colecta veniturile.

Prin urmare, în iunie 2022, Comisia Europeană a eliminat toate tarifele la importurile ucrainene, însă regimul de liber schimb a dus la o creștere masivă a importurilor în țările est-europene, declanșând proteste din partea fermierilor locali, conform cărora produsele la preț redus au provocat prăbușirea prețurilor.

În aprilie 2023, Polonia, Ungaria și Slovacia au impus interdicții naționale de import pentru o serie de produse agricole din Ucraina, iar România și Bulgaria au avertizat că vor face același lucru.

Luată pe nepregătite, Comisia a reacționat denunțând interdicțiile ca fiind inacceptabile, ilegale și contrare spiritului european de solidaritate. Un grup de 12 țări, printre care Germania, Franța, Țările de Jos și Belgia, au declarat într-o scrisoare comună că integritatea pieței unice este în pericol.

Confruntarea a durat luni de zile în timpul cărora au existat mai multe încercări diplomatice de a rezolva situația. Însă interdicțiile nu au fost niciodată eliminate complet, iar guvernul de la Kiev a intentat un proces împotriva celor trei țări la Organizația Mondială a Comerțului.

În prezent, Polonia, Ungaria și Slovacia aplică diverse restricții privind consumul și depozitarea cerealelor ucrainene și a altor produse agricole, în timp ce România și Bulgaria au negociat un acord de licență cu Kievul pentru controlul fluxurilor.

Comisia speră că, graţie beneficiilor oferite de noul regim comercial, țările din Est vor revoca interdicțiile unilaterale. În caz contrar, a avertizat Schinas,vor fi luate măsuri legale.

''Comisia a cerut în mod repetat acestor state membre să-și elimine măsurile naționale: toate opțiunile rămân pe masă''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.