Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană propune un ajutor de sute de milioane de euro pentru statele afectate de migranți

consiliul european

Comisia Europeană a propus miercuri furnizarea unui ajutor de urgenţă în valoare de 700 de milioane de euro, pe o perioadă de trei ani, pentru acoperirea nevoilor umanitare în statele membre cel mai grav afectate de criza refugiaţilor în Europa, relatează DPA şi AFP. ''Propunerea de astăzi va debloca 700 de milioane de euro pentru furnizarea ajutorului acolo unde este cel mai necesar'', a indicat comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides, care a prezentat acest instrument bugetar inedit.

În cadrul acestui pachet financiar, 300 de milioane de euro sunt propuse pentru acest an şi câte 200 de milioane pentru fiecare din următorii doi ani, a precizat Stylianides. 'Datorită acestei propuneri vom putea oferi, mult mai rapid decât înainte, un ajutor de urgenţă în caz de criză în interiorul Uniunii Europene. Nu încape nicio îndoială, în momentul de faţă, că acest sprijin va fi deosebit necesar pentru a veni în sprijinul refugiaţilor. Fără a pierde niciun moment, trebuie să folosim toate mijloacele posibile pentru a preveni suferinţa umanitară în interiorul frontierelor noastre. Prin propunerea prezentată astăzi vor fi puse la dispoziţie 700 de milioane de euro pentru a se oferi ajutor acolo unde acesta este imperios necesar. Acum aştept ca guvernele statelor membre şi Parlamentul European să susţină rapid această propunere', a subliniat reprezentantul executivului comunitar.

Propunerea de miercuri a CE este urmarea directă a Consiliului European din 18-19 februarie, în cadrul căruia guvernele au invitat Comisia să instituie capacitatea de a oferi asistenţă de urgenţă la nivel intern. De acest nou instrument ar putea beneficia statele membre ale căror capacităţi de răspuns se dovedesc insuficiente pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă şi unor circumstanţe excepţionale, cum ar fi afluxul brusc de refugiaţi sau alte perturbări grave. Acordarea de ajutor de urgenţă va avea ca temei juridic articolul 122 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. Astfel, ajutorul va putea fi acordat cu maximă rapiditate şi amploare, într-un spirit de solidaritate între statele membre. Acordarea ajutorului de urgenţă ar urma să fie coordonată îndeaproape cu statele membre şi cu organizaţii precum agenţiile ONU, organizaţiile neguvernamentale şi organismele internaţionale şi să includă satisfacerea nevoilor de bază, precum hrana, adăpostul şi medicamentele, ale unui număr important de copii, femei şi bărbaţi care sosesc în prezent în statele membre ale UE.

În concluziile reuniunii sale din 19 februarie, Consiliul European a invitat Comisia Europeană să prezinte propuneri prin care să se instituie capacitatea UE de a oferi ajutor umanitar pe plan intern în cooperare cu organizaţii precum UNHCR. Pe baza experienţei departamentului UE responsabil cu ajutorul umanitar şi protecţia civilă, ajutorul umanitar ar urma să fie destinat satisfacerii importantelor nevoi umanitare ale refugiaţilor şi migranţilor aflaţi în statele membre ale UE. Ca răspuns la criza refugiaţilor din interiorul frontierelor UE, până acum, o serie de alte instrumente, cum ar fi Fondul pentru azil, migraţie şi integrare (FAMI), Fondul pentru securitate internă (ISF) sau Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD) au pus deja la dispoziţie importante resurse financiare pentru acordarea de asistenţă în Europa. Deşi s-au dovedit utile, aceste instrumente nu au fost concepute pentru a răspunde nevoilor umanitare de mare amploare, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.