Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană, reacţie VEHEMENTĂ după criticile primite în lupta contra comerţului ilicit de tutun

Comisia Europeana

Propunerea Comisiei Europene pentru un sistem de urmărire a tutunului este în deplină concordanță cu prevederile Convenției-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului (FCTC), deoarece asigură controlul asupra sistemului statelor membre și nu industriei tutunului, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru EURACTIV.

Citeşte şi:  LOVITURA anului în justiţie. Procurorii DNA, în impas în dosarul Belina (surse)

În conformitate cu Directiva privind produsele din tutun, care a intrat în vigoare la 20 mai, vânzările de țigări în UE vor fi urmărite începând din mai 2019. Astfel, statele membre trebuie să se asigure că toate pachetele care conţin produse din tutun sunt marcate cu un identificator unic.

"Comisia consideră că asocierea dintre Directiva privind produsele din tutun și Protocolul privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun negociate în contextul Convenției-cadru privind controlul tutunului sunt cele mai bune instrumente de combatere a comerțului ilicit prin mijloace de reglementare ", a menționat comisarul pentru buget, Kristalina Georgieva.

Cu toate acestea, mai multe state membre, inclusiv Franța, Germania și Italia, au criticat propunerea, invocând complexitatea și sarcina administrativă.

Într-o scrisoare adresată comisarului pentru Sănătate și Siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, Uniunea Distribuitorilor din UE a declarat că propunerea Executivului este "extrem de greoaie și costisitoare și, mai presus de toate, va adăuga puțină sau deloc valoare luptei împotriva comerțului ilicit".

Distribuitorii susţin că măsura ignoră în totalitate standardele recunoscute pe plan internațional, standarde care sunt singura "cale de a asigura interoperabilitatea între state și între industrii".

"Propunerea Comisiei ia în considerare produsele din tutun în deplină izolare față de toate celelalte produse", au subliniat distribuitorii.

În tot acest scandal, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a reacţionat şi a declarat pentru EURACTIV că toate proiectele sunt conforme şi asigură respectarea deplină a dispozițiilor convenției-cadru a OMS privind controlul tutunului , punând controlul asupra sistemului în mâinile autorităților statelor membre, și nu în ale industriei tutunului.

"Respectarea deplină a cerințelor protocolului - în special cerința de a exista un control al autorităţilor asupra sistemului - a fost, de la început, o prioritate pentru Comisie și suntem pe deplin încrezători că toate drafturile ating aceste puncte.", a declarat oficialul UE.

Citeşte şi: Descoperire INCREDIBILĂ în Elveţia: AUR de milioane de dolari, în cel mai NEAŞTEPTAT loc .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.