Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia lui Iordache, decizie importantă pentru judecători, după precedentul din cazul Dragnea

comisie legile justitiei

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a adoptat marţi un amendament al PSD la alegea 304/2004 privind organizarea judiciară, protrivit căruia judecătorii vor trebui să îşi motiveze deciziile în cel mult 90 de zile de la pronunţare.

”Hotărârile judecătoreşti trebuie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunţării. În cazurile temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu câte 30 de zile de cel mult două ori”, se arată la alineatul (3) al articolului 16 din legea 304/2004, potrivit news.ro.

Vezi și: Dublu limbaj la PSD: Cum este răsplătit statul paralel. Bani grei de la buget în 2018

Amendamentul, propus de PSD, a fost adoptat cu majoritate de voturi, fiind înregistrată o singură abţinere.

Principalul avocat a prevederii a fost preşedintele comisiei speciale, social-democratul Florin Iordache, care a argumentat că în prezent, în lipsa unei astfel de reglementări, sunt cazuri în care judecătorii ajung să iasă la pensie fără a redacta motivările deciziilor luate.

În Codul de Procedură Penală, la articolul 426, se menţionează că motivarea trebuie redactată în termen de 30 de zile de la pronunţarea deciziei. În ciuda acestui lucru, motivarea în cazul condamnării lui Liviu Dragnea, în dosarul Referendumul, a fost redactată după aproape un an. Liderul PSD a denunţat această situaţie, afirmând că lipsa motivării îl pune în imposibilitatea de a contesta la CEDO decizia.

Un alt amendament adoptat marţi de comisia specială prevede reconfigurarea sălii de judecată astfel încât să fie respectată egalitatea de arme dintre părţi.

Vezi şi: Surpriză pe scena politică: Tăriceanu ar putea deveni coleg de partid cu adversarii de la USR

”Configuraţia sălii de judecată trebuie să reflecte principiul egalităţii de arme în ceea ce priveşte aşezarea judecătorului, procurorilor şi avocaţilor”, se arată în amendamentul adoptat în unanimitate. Propunerea a fost făcută de Parchetul General şi a fost însuşită sub formă de amendament de UDMR.

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a început luni dezbaterile legii 304/2004 privind organizarea judiciară, după ce săptămâna trecută a finalizat raportul legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.