Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din 2009 începe lucrul. Cine este primul audiat

Inquam Photos / Octav Ganea
Parlament

Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 își începe azi activitatea. Membrii comisiei conduse de senatorul PSD Mihai Fifor se va reuni pentru a stabili regulamentul comisiei și lista cu primele persoane care vor fi chemate începând cu săptămâna viitoare la audieri.

Marian Vanghelie, dezvăluiri EXPLOZIVE: Arhiva 'Doi și-un sfert', compromisă la fel ca SIPA

Potrivit informațiilor noastre audierile în cea mai mare parte ar urma să fie publice. Se vor face cu ușile închise doar atunci când la audieri vor fi persoane care pot ajunge prin expunerile care le vor face în zona fierbinte a informațiilor clasificate.

Primul care va fi invitat la audieri în fața comisiei va fi directorul Evenimentului Zilei, Dan Andronic, cel carea dezvăluit cum în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009 în casa lui Gabriel Oprea erau strânși într-o adevărată celulă de criză procurorul general, șeful SRI și alți oameni din structurile de forță. Deși nu a spus clar acest lucru (dar a lăsat să se înțeleagă clar) scopul acelei reuniuni era acela de a fi siguri că Traian Băsescu își va adjudeca și al II-lea mandat prezidențial. Ulterior Dan Andronic a tot insistat că nu a spus așa ceva.

Componenţa comisiei va fi următoarea:

PSD-preşedinte Mihai Fifor, Adrian Ţuţuianu, Dorel Căprar, Mihai Weber, Adrian Pleşoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea;

PNL: Cezar Preda, Vasile Varga, Daniel Fenechiu;

USR: Mihai Goţiu, Eduard Dircă;

ALDE: Steluţa Cătăniciu;

PMP: Robert Turceascu;

UDMR: Antal Istvan.

Interesant e că între timp Parlamentul a modificat Statutul parlamentarilor și Regulamentul activităţilor comune referitoare la comisiile de anchetă. Potrivit prevederilor adoptate, comisiile de anchetă pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau celorlalte organe ale administraţiei publice şi poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei. Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în faţa comisiei de anchetă parlamentară.

"În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei de anchetă, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorităţii sau instituţiei unde îşi desfăşoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare şi funcţionare a instituţiei respective sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracţiunea prevăzută de articolul 267 din Legea 286/2009 privind Codul penal cu modificările şi completările ulterioare", mai prevede proiectul. 

Comisiile de anchetă parlamentară pot invita orice altă persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei şi care acceptă să fie audiată. 

Persoana invitată poate răspunde şi în scris comisiei de anchetă parlamentară, furnizând informaţiile solicitate sau poate transmite prin poştă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deţine şi care sunt utile comisiei de anchetă. Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală, mai arată textul adoptat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.