Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comitetul Nobel îşi apără decizia de a-l recompensa pe controversatul autor Peter Handke

Nobel

Membrii Comitetului Nobel îşi apără decizia de a-l recompensa pe controversatul autor austriac Peter Handke şi spun că este „radical apolitic” în scrierile lui şi că susţinerea faţă de sârbi a fost înţeleasă greşit, informează BBC potrivit news.ro

Decizia de a acorda premiul Nobel pentru Literatură pe 2019 lui Handke a fost criticată din cauza faptului că autorul s-a declarat în favoarea sârbilor în războiul iugoslav din anii 1990.

Henrik Petersen, membru al Comitetului, a spus că Handke a fost „radical apolitic” în scrierile lui şi că sprijinul lui pentru sârbi a fost înţeles greşit.

Un alt membru al Comitetului, Rebecka Kärde, a declarat că Handke „merita pe deplin” să câştige.

Deşi cărţile, piesele de teatru, poeziile şi filmele lui Handke au fost apreciate în ultimele cinci decenii, anunţul din 10 octombrie a stârnit un val de critici.

Într-un articol publicat de ziarul suedez Dagens Nyheter, doi membri ai Academiei, Mats Malm şi Erik M Runesson, au admis că Handke „a făcut cu certitudine declaraţii provocatoare, nepotrivite şi neclare cu privire la probleme politice”.

Însă au scris: „Academia Suedeză nu a intenţionat să recompenseze un criminal de război şi o persoană care neagă crimele de război sau genocidul. Dar aceasta este impresia pe care o aveţi din partea media acum”.

Forul a precizat că „nu a găsit în scrierile lui nimic care să implice atacuri la adresa societăţii civile sau la adresa respectării valorilor oamenilor”.

Într-o carte din 1996, Handke a lansat teoria că privind masacrul de la Srebenica musulmanii bosniaci au pus în scenă atacuri. Într-un interviu acordat unei televiziuni în 1999, el a comparat soarta Serbiei cu cea a evreilor în timpul Holocaustului. Mai târziu s-a scuzat pentru această afirmaţie. În 2006, a ţinut un discurs la înmormântarea liderului sârb Slobodan Milosevic, care a fost acuzat de genocid şi crime de război.

Petersen a prezis că Handke va fi considerat „una dintre alegerile evidente” pentru acest premiu şi, într-un articol publicat în Svenska Dagbladet, l-a descris pe autor ca un avocat al păcii despre care a spus că este „anti-naţionalist”.

Peter Handke a reacţionat în urmă cu câteva zile la criticile aduse şi le-a spus jurnaliştilor: „Niciunul dintre cei care vin la mine nu spune că mi-a citit vreo lucrare, că ştie ce am scris. Sunt doar întrebări despre cum reacţionează lumea, reacţii la reacţii”.

El a subliniat că nu va mai vorbi vreodată cu presa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.