Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului american a aprobat proiectul Legii privind parteneriatul de securitate cu Ucraina

captură TV
senatul SUA

Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului american a votat miercuri în favoarea unui proiect de lege privind furnizarea de asistenţă Ucrainei în confruntarea acesteia cu Rusia şi exercitarea de presiuni asupra companiilor care contribuie la construirea gazoductului Nord Stream 2, ce ar priva Kievul de taxe de tranzit importante, transmite Reuters.

Legea privind parteneriatul de securitate cu Ucraina autorizează acordarea a 300 milioane de dolari ca finanţare militară externă, din care 150 milioane supuse unor condiţii. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie aprobat de plenul Senatului şi al Camerei Reprezentanţilor şi semnat apoi de preşedintele Joe Biden, potrivit agerpres.ro.

Kievul caută sprijin internaţional în confruntarea sa cu Moscova în legătură cu masarea de trupe ruseşti la frontiera estică a Ucrainei şi în Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de intensificarea ciocnirilor în Donbas, unde trupe ucrainene luptă cu separatişti sprijiniţi de Rusia, într-un conflict despre care Ucraina afirmă că s-a soldat cu 14.000 de morţi începând din 2014.

'Ucrainenii au dreptul să-şi aleagă propriul viitor, iar acest proiect de lege contribuie la aceasta susţinând reforme militare de tip occidental, echipament militar letal şi neletal pentru a se apăra împotriva Rusiei, şi sprijin diplomatic al Statelor Unite pentru negocieri de pace', a declarat senatorul Jim Risch, liderul senatorilor republicani din comitet, citat într-un comunicat.

Proiectul include un amendament al senatorului republican Ted Cruz ce nominalizează 20 de companii şi nave care ajută la construirea gazoductului Nord Stream 2, care va transporta gaz din Rusia spre Germania, pe sub Marea Baltică. Amendamentul cere Departamentului de Stat să emită o decizie de sancţionare a companiilor respective în termen de 15 zile de la adoptare.

Gazoductul, construit de compania de stat rusă Gazprom şi de aliaţii săi occidentali, va ocoli Ucraina, privând-o de miliarde de dolari în taxe de tranzit şi cu potenţial de a-i submina eforturile împotriva agresiunii Moscovei. Preşedintele american Joe Biden a afirmat că Nord Stream 2 este nociv pentru Europa, dar proiectul este finalizat în proporţie de 95%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.