Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Companiile Reţele Electrice vor ajunge la 1,7 milioane de contoare inteligente instalate până la sfârşitul anului

ENEL
contor inteligent

Numărul total de contoare inteligente instalate de cele trei companii Reţele Electrice va ajunge la aproximativ 1,7 milioane în 2024. 53% dintre clienţii deserviţi de Reţele Electrice Muntenia, 50% dintre cei din Banat şi 59% dintre cei din Dobrogea vor avea contoare inteligente până la finalul anului, anunţă compania, potrivit news.ro

”Companiile Reţele Electrice îşi menţin angajamentul de a digitaliza reţelele de distribuţie a energiei electrice, în beneficiul clienţilor, cu scopul de a le pune la dispoziţie o infrastructură mai rezilientă şi flexibilă, sporind în acelaşi timp eficienţa operaţională. Astfel, până la finalul anului 2024, numărul total de contoare inteligente instalate de cele trei companii Reţele Electrice va ajunge la aproximativ 1,7 milioane, cel mai mare volum atins de vreun operator de distribuţie de energie electrică din România”, anunţă compania.

Pentru a îndeplini obiectivele stabilite, companiile Reţele Electrice au continuat să implementeze instalarea de contoare inteligente în regiunile Banat, Dobrogea şi Muntenia, conform calendarului de implementare stabilit de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) încă din 2015. În prezent, se estimează că peste 171.000 de contoare inteligente vor fi instalate în anul în curs.

"Contoarele inteligente reprezintă baza unei reţele de distribuţie digitalizate şi mai reziliente. Prin integrarea lor în infrastructura de distribuţie a energiei electrice, îmbunătăţim interfaţa cu clienţii noştri, avem posibilitatea de a dezvolta şi furniza suportul pentru noile servicii de piaţă precum flexibilitatea şi/sau agregarea tranzitului de energie electrică. Integrarea de producţie descentralizată, precum şi a stocării de energie în reţelele de distribuţie nu poate fi făcută fără contorizarea inteligentă, astfel prin angajamentul nostru de a instala un contor inteligent la fiecare client al nostru, fie acesta consumator, producător sau prosumator, contribuim esenţial la realizarea tranziţiei energetice în România", a declarat Mihai Peşte, director general al companiilor Reţele Electrice.

Astfel, până la finalul anului 2024, cele trei companii Reţele Electrice rămân liderii segmentului de distribuţie de energie electrică din România în privinţa contorizării inteligente, cu aproape 1,7 milioane de contoare smart instalate pentru clienţi rezidenţiali şi companii: peste 783.000 la Reţele Electrice Muntenia (care deserveşte Bucureştiul şi judeţele Ilfov şi Giurgiu), mai mult de 480.000 la Reţele Electrice Banat (judeţele Arad, Caraş Severin, Hunedoara şi Timiş), respectiv peste 412.000 la Reţele Electrice Dobrogea (judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa şi Tulcea).

Gradul de acoperire al contoarelor inteligente va ajunge la finalul anului 2024 la 53% pentru clienţii deserviţi de Reţele Electrice Muntenia, 50% pentru cei din Banat şi 59% pentru cei din Dobrogea, acestea, reprezentând cele mai mari procente de acoperire din întreaga ţară.

Contoarele inteligente reprezintă o generaţie modernă de aparate de măsură, care înlocuiesc treptat generaţia veche de contoare, conform planurilor aprobate de către ANRE. Această înlocuire nu presupune costuri suplimentare pentru clienţi. Atunci când contorul inteligent e parte integrantă dintr-un sistem de măsurare inteligentă şi comunică activ cu sistemul central, clienţii au parte de numeroase beneficii, unul dintre ele fiind faptul că nu mai este necesară transmiterea indexului, iar facturile reflectă consumul real. Conform reglementărilor în vigoare, distribuitorii de energie electrică au obligaţia de a schimba contoarele de generaţie veche cu unele noi. Pentru a se putea bucura de toate beneficiile oferite de contorul inteligent, utilizatorii de energie electrică au şi ei, la rândul lor, obligaţia legală de a permite accesul reprezentanţilor operatorului de distribuţie, în cazul în care contorul se află în interiorul locuinţei.

Companiile Reţele Electrice operează reţele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie, şi dezvoltă un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor, siguranţa şi performanţa reţelelor şi implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Reţelele electrice operate de către cele trei companii Reţele Electrice numără 289 de staţii de transformare şi peste 25.000 de posturi de transformare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.