Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conacul Dalles, reşedinţă istorică din Dâmboviţa, se vinde cu 229.000 de euro

www.news.ro
casa dalles

Conacul "Dalles", reşedinţă istorică din Dâmboviţa, este scoasă la vânzare cu 229.000 de euro, preţ valabil până la data de 31 august 2022, anunţă Sotheby's International Realty, potrivit news.ro.

În 2020, imobilul avea un preţ de vânzare de 285.000 de euro.

Ioan G. Dalles, negustor de origine greacă, a dobândit o avere impresionantă, în principal, datorită comerţului cu cereale. El ajunge astfel nu doar un om de afaceri de succes, dar şi proprietarul unor imobile foarte valoroase din Bucureşti, situate în cele mai profitabile vaduri comerciale.

Din relaţiile sale de afaceri cu Iane Anastasescu, de asemenea un important negustor al vremurilor, de origine macedoneană, se naşte o frumoasă poveste de dragoste între Dalles şi fiica acestuia, Elena, cu care se va căsători.

În 1862, Dalles cumpăra de la prinţesa Cleopatra Trubetzkoy (Ghika) moşia de la Bucşani, pe care o va transforma în reşedinţă permanentă a familiei. Boierul Dalles va fi unul extrem de iubit de oamenii locului, el implicandu-se activ şi constant în viaţa comunităţii, ajutând oamenii în vremurile de nevoie, construind şi modernizând satul: biserica, şcolile, spitalul, moara, parcul Dalles şi altele, fiind toate ridicate cu ajutorul său. Se spune ca la 1907, în timpul răscoalei, sătenii din Bucşani au sărit cu furci şi coase nu împotriva moşierilor Dalles ci ca să îi apere pe aceştia de cei nemultumiţi din împrejurimi.

Destinul familiei este însă unul mai degrabă tragic, Elena fiind cea care avea să trăiasca drama de a-şi pierde pe rând copilul de doar 2 ani, apoi soţul, iar ulterior şi pe ceilalţi doi copii. Rămasă singură, Elena îşi scrie testamentul la data de 16 Mai 1918, lăsând o mare parte din avere Academiei Române pentru înfiinţarea fundaţiei Dalles, ce va deveni un important centru pentru cultură şi artă cunoscut sub numele de Sala Dalles. Elena a murit şi ea, trei ani mai târziu, în 1921, la vârsta de 72 de ani. Conacul de la Bucşani este peste drum de Parcul Dalles, o grădină amenajată după planuri franţuzeşti care făcea parte din marea moşie a familiei.

Faţada principală albă este marcată de decoraţiunile viu colorate de sub şarpantă şi de decoraţiunile din lemn sculptat, care au fost restaurate. Balconul de lemn adăposteşte dormitorul principal al casei.Interiorul este elegant, boieresc, cu mult lemn, elemente de fier forjat şi piese de mobilier vechi.

Au fost restaurate elemente ale casei originale, cum ar fi scara monumentală de lemn, tâmplăria şi feroneria ferestrelor, dar şi uşa de la intrare. Terenul are aproximativ 1.100 mp, iar suprafaţa construită este de 287 mp şi este împărţită astfel: la parter se află un living mare cu şemineu, bucătarie cu dining, baie, un birou şi un dormitor; la etaj - un dormitor, baie şi o altă cameră de zi, iar demisolul este folosit ca zonă tehnică şi de depozitare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.