Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concurență ACERBĂ la universități - Pe ce specializări se bat studenții

Inquam Photos / George Calin
protest studenti facultatea de drept

Concurență mare la admiterea în facultate în marile centre universitare din țară. La specializarea Informatică din cadrul Universității Politehnica din Timișoara sunt 11 candidați pe un loc, în timp ce la UMF Iași concurența este mai mare la specializarea Asistent medical decât la Medicină generală, conform Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Universității Politehnica din Timișoara, în cadrul primei sesiuni de admitere s-au înscris 4.125 de absolvenți de liceu pe cele 2.354 de locuri bugetate.

Dintre candidați, 210 sunt din categoria românilor de pretutindeni, 68 sunt înscriși pe locurile speciale alocate absolvenților de licee din mediul rural, iar 43 sunt premianți la olimpiade și concursuri naționale și internaționale. De asemenea, 329 de candidați s-au înscris pe locurile cu taxă.

Totodată, Universitatea Politehnica din Timișoara a informat că, la fel ca în anii precedenți, domeniile Informatică sau Calculatoare și Tehnologia Informației au rămas preferatele candidaților.

„Cele mai căutate domenii sunt Informatică (754 de candidați pe 65 de locuri), Calculatoare și Tehnologia Informației (576 de candidați pe 155 de locuri), Mecatronică (215 candidați pe 90 de locuri), Autovehicule Rutiere (142 de candidați pe 80 de locuri), Inginerie și Management (223 de candidați pe 155 de locuri), Inginerie Electrică (149 de candidați pe 90 de locuri), Arhitectură (187 de candidați pe 110 locuri), Științele Comunicării (175 de candidați pe 60 de locuri), Inginerie Geodezică (54 de candidați pe 32 de locuri)", au transmis reprezentanții Universității Politehnica din Timișoara.

Rezultatele finale la concursurile organizate în cadrul facultăților vor fi făcute publice în data de 26 iulie.

„Companiile pun presiune pe noi să creștem cifra de școlarizare, dar nu putem să facem asta, pentru că nu avem capacitatea necesară. Nu avem suficiente cadre didactice care să acopere toate cererile venite din partea mediului economic. În acest an, am crescut cifra de școlarizare între 5 și 10 la sută", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, rectorul Universității Politehnica din Timișoara, Viorel Șerban.

Potrivit site-ului Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în total s-au înscris pentru anul universitar 2019/2020 un număr de 1.727 de candidați, numărul locurilor scoase la concurs fiind de 650 la buget și 261 la taxă.

Astfel, la programul de studiu Farmacie din cadrul Facultății de Farmacie s-au înscris doar 88 de candidați, deși au fost scoase la concurs un număr de 146 de locuri la licență, din care 96 la buget și 50 cu taxă. La celălalt program de studiu din cadrul facultății, Nutriție și Dietetică, s-au încris 63 de candidați pe cele 50 de locuri la licență scoase la concurs, 20 la buget și 30 la taxă.

Cea mai mare concurență la UMF Cluj-Napoca, de 2,56 candidați pe un loc, a fost înregistrată la programul de studiu Tehnică Dentară din cadrul Facultății de Medicină Dentară, unde s-au înscris 128 de concurenți pe 50 de locuri la licență – 30 buget și 20 cu taxă.

La programul de studiu Medicină de la Facultatea de Medicină au fost scoase la concurs 300 de locuri la buget și 20 cu taxă, numărul celor înscriși fiind de 771, iar concurența de 2,4 de candidați pe loc.

Înscrierea candidaților la UMF Cluj-Napoca s-a desfășurat în perioada 15 – 19 iulie, examenul scris este programat miercuri.

Concurență mare se anunță și la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, unde numărul candidaţilor care şi-au depus dosarele în prima săptămână de admitere este mai mare decât cel înregistrat în întreaga perioadă de înscrieri din anul 2018, fiind aproape 15.000 de absolvenţi de liceu înscriși la licență, în timp ce alți aproape 4.000 de absolvenţi de facultate doresc să urmeze programele de master ale instituției.

Potrivit unui comunicat al UBB, cea mai căutată facultate este Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), unde au fost depuse 2.689 de dosare pentru studiile de licenţă, urmată de Facultatea de Matematică şi Informatică – cu 1.821 de dosare pentru studiile de licenţă la zi, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei - cu 1.395 de dosare depuse, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, unde au fost depuse 1.173 de dosare de înscriere, respectiv Facultatea de Drept, care are aproape 1.020 de candidaţi.

„În ceea ce priveşte înscrierile pentru învăţământul la distanţă, prima poziţie este ocupată de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei – cu 553 de dosare depuse, urmată de Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor - 319 de dosare şi Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării – 161 de candidaţi”, se arată în documentul citat.

UBB Cluj-Napoca oferă, pentru anul universitar 2019/2020, un număr de 4.975 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu, peste 9.400 de locuri în regim cu taxă și 2.700 de locuri pentru învățământ la distanță pentru studii universitare de nivel licenţă. Din locurile bugetate, 60 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie romă, 170 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 177 se alocă domeniilor prioritare, în timp ce alte 100 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara granițelor țării.

Perioada de admitere pentru noul an universitar la UBB este cuprinsă între 16 și 31 iulie 2019.

Și la Galați, peste 2.000 de tineri s-au înscris la Universitatea Dunărea de Jos (UDJ). La numeroase specializări sunt cel puțin doi candidați pe un loc, aceștia fiind atrași de oferta instituției și de faptul că, în premieră, admiterea se face pe bază de dosar.

Potrivit cifrelor comunicate de reprezentanții UDJ, pe cele 1.510 locuri la buget scoase la concurs s-au înscris 2.275 de candidați. Cea mai mare concurență este pe locurile de la facultățile de Medicină și

Drept, dar și la noile specializări.

„Cea mai mare concurență se înregistrează la Kinetoterapie – 4,44 candidați pe un loc, urmată de Drept – 3,11 candidați pe un loc, Finanțe – 3,19 candidați pe un loc și Contabilitate – 2,95 candidați pe un loc. De asemenea, concurență de peste 2 candidați pe un loc se înregistrează și Științele educației (2,81), Medicină (2,69), Inginerie mecanică (2,3), Educație fizică și sport (2,28), Arhitectură Navală (2,04) (…) Specializările noi se bucură de căutare, acestea numărându-se printre opțiunile unui număr semnificativ de candidați: 28 la Fizică medicală, 38 la Chimie farmaceutică, 89 la Inginerie medicală și 93 la Ingineria mediului”, au anunțat reprezentanții UDJ Galați.

Unii dintre candidați s-au înscris la mai multe facultăți, crescând și mai mult concurența la unele secții.

„Am depus mai multe opțiuni, nu doar aici, și în alte părți. La final voi alege ce mi se potrivește cel mai bine. Eu am o opțiune favorită, dar nu știu dacă voi fi admis, acolo este concurență foarte mare. Aștept, am emoții, dar o să fie bine”, a declarat unul dintre candidații de la Facultatea de Medicină.

La Universitatea Dunărea de Jos din Galați există și locuri alocate românilor de pretutindeni pe care se bat 453 de candidaţi, majoritatea fiind tineri din Republica Moldova. De asemenea, numărul absolvenților Universității Dunărea de Jos din Galați care au ales să urmeze a doua facultate este anul acesta de 140.

În această săptămână, la Galați au loc probele eliminatorii la Facultățile de Educație Fizică și Sport, Arte, Istorie, Filosofie și Teologie, precum și probele de concurs la Facultatea de Medicină și Farmacie și la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică – domeniul Calculatoare și tehnologia informației. În paralel, până duminică, toți candidații trebuie să depună diplomele de bacalaureat la secretariatele facultăților pentru care au optat.

La Iași, aproape 400 de tineri și-au depus dosarul pentru specializarea Asistent medical general la Universitatea de Medicină și Farmacie din oraș. Sunt scoase la concurs 55 de locuri la buget și 132 la taxă, astfel că pentru locurile bugetate este o concurență de 6,84. Asta, în condițiile în care, pentru Medicină Generală, tot pentru locurile la buget, concurența este 3,71.

Faptul că pot câștiga mai bine dacă au studii de licență este ceea ce îi motivează pe mulți dintre cei care profesează deja ca asistenți medicali să își depună dosarul la UMF Iași, susține președintele filialei ieșene a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Însă nu doar aceștia se numără printre candidați. Mulți tineri sunt atrași de salariile din sistem sau de diploma recunoscută la nivel european.

„Cred că în acest moment profesia de asistent medical este foarte accesbilă. La UMF, cred că parte din colegii care sunt deja în sistem se înscriu pentru că vor să își completeze studiile și, neavând posibilitatea aceasta, sunt obligați să facă facultatea de la capăt, pentru că salariile sunt mai mari și multe dintre posturi sunt de studii superioare, poate că parte dintre cei care s-au înscris sunt și colegi din sistem”, a declarat Liliana Pintilie, președintele filialei ieșene a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

Înscrieri se fac în această perioadă și la Școala Postliceală Sanitară din Iași. Deși perioada de înscrieri este abia la jumătate, numărul candidaților depășește deja numărul de locuri la buget: sunt 112 locuri și au fost depuse deja 130 de dosare.

„Cei care au optat pentru un loc la buget vor da un concurs în data de 22 august. La taxă nu este necesar un examen, pe cele 300 de locuri sunt 140 de candidați. (…) Numărul de candidați înscriși în această perioadă este asemănător cu cel din ultimii ani. Știm că ritmul înscrierilor va crește imediat după afișarea rezultatelor admiterii la UMF și de la UAIC. Cei care pică examul la UMF la Facultatea de Asistență medicală generală vin și optează pentru unul dintre locurile bugetate de la noi”, a declarat Edmond Ciumașu, directorul Școlii Postliceale Sanitare „Grigore Ghica Vodă” Iași.

Însă, doar o zecime dintre cei care termină fie studii de licență, fie cursurile unei școli postliceale în domeniul asistenței medicale generale lucrează în domeniu. Cei mai mulți pleacă în străinătate, iar alții așteaptă să se elibereze un post.

„La nivel național sunt în jur de 15.000 de absolvenți, iar absorbția este de maximum 1.500. Mare parte dintre ei cred că pleacă în străinătate, pentru că diploma este recunoscută automat, având în vedere că în acest moment curicula este adaptată curiculei din Uniunea Europeană și recunoașterea se face automat, iar altă parte... sunt mulți care nu profesează, sunt foarte mulți care lucrează în alte domenii și fac școală profesională ca în caz că se ivește un post sau posibilitatea să dea un examen să se înscrie. Și salariile sunt foarte mari, într-adevăr, este o profesie care în acest moment este atractivă și toată lumea se gândește că se poate angaja în sistem”, a spus Liliana Pintilie, președintele filialei OAMGMAMR Iași.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.