Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Condamnări pentru SPIONAJ, în Rusia: Un fost poliţist şi un fost militar, obligați să execute muncă silnică 13, respectiv 14 ani

spionaj

Un fost poliţist rus, acuzat că a transmis documente confidenţiale unui spion norvegian, şi un fost ofiţer al Flotei ruse de la Marea Neagră, acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei în Peninsula Crimeea, anexată în 2014 de către Rusia, au fost condamnaţi marţi la 13 ani şi respectiv 14 ani de muncă silnică, relatează agenţiile ruse de presă, potrivit AFP.

Fostul poliţist rus Alexei Jitniuk a fost condamnat la 13 ani de muncă silnică pentru 'trădare' de un tribunal din Moscova după un proces cu uşile închise, conform agenţiei de presă Interfax. El a fost acuzat că a transmis documente secrete despre Marina rusă lui Frode Berg, un cetăţean norvegian arestat în decembrie 2017 la Moscova.

În vârstă de 63 de ani, Frode Berg, un pensionar care a lucrat în trecut pentru o agenţie guvernamentală norvegiană însărcinată cu supravegherea respectării acordului de frontieră între Norvegia şi Rusia, este ţinut în detenţie de la arestarea sa.

În continuare în aşteptarea procesului său, el a recunoscut că a ajutat serviciile norvegiene făcând servicii de curierat în mai multe rânduri, spunând însă că nu ştia ce transportă.

Detenţia sa în Rusia a provocat tensiuni cu Norvegia în contextul în care cele două ţări, care au o scurtă porţiune de frontieră terestră comună, au în general relaţii de bună vecinătate.

În 2017, Norvegia şi-a acuzat vecinul rus de tentativă de piraterie informatică şi de spionaj, iritând la rândul său Rusia prin autorizarea desfăşurării a circa 300 de soldaţi americani pe teritoriul său.

Tot marţi, un fost ofiţer al Flotei ruse la Marea Neagră a fost condamnat la 14 ani de muncă silnică pentru spionaj în favoarea Ucrainei în Peninsula Crimeea, anexată în 2014 de către Rusia.

Căpitanul Leonid Parhomenko, fost militar al Statului Major al Flotei ruse la Marea Neagră, a fost arestat în noiembrie 2016 la Sevastopol, în Crimeea, de Serviciile de securitate (FSB).

Conform justiţiei ruse, Parhomenko a primit şi transmis serviciilor de informaţii ucrainene, între decembrie 2003 şi decembrie 2005, informaţii confidenţiale privind activităţile acestei flote cu baza în peninsulă.

El s-a retras din serviciul activ în 2005.

Citeste si CSM, noi precizări privind componența completurilor de judecată: Decizia CCR a vizat exclusiv completurile de 5 judecători ale ÎCCJ

Judecat cu uşile închise de un tribunal militar din Rostov-pe-Don, fostul ofiţer a fost condamnat pentru "înaltă trădare", a relatat agenţia publică de presă RIA Novosti.

Peninsula ucraineană Crimeea a fost anexată de către Rusia în martie 2014 după o operaţiune a forţelor speciale şi după un referendum considerat ilegal de către Kiev şi de către Occident.

De atunci, arestările pentru spionaj s-au înmulţit în Rusia şi în Ucraina. În iunie, jurnalistul ucrainean Roman Suscenko a fost condamnat în Rusia la 12 ani de muncă silnică, după ce a fost declarat vinovat că a primit informaţii asupra forţelor armate şi Gărzii Naţionale ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.