Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Condițiile puse de Dragnea pentru a-l susține pe Tăriceanu la prezidențiale

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea tariceanu

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză pe tema motivelor care l-ar determina pe liderul PSD Liviu Dragnea de a susține candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu la prezidențialele de anul viitor.

Adevarul:

Fără Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea pierde majoritatea parlamentară, guvernarea şi partidul, deci totul. Aşa că, potrivit unor surse politice, liderul PSD îi oferă partenerului său de alianţă candidatura la prezidenţiale, cu anumite condiţii. Dar va accepta PSD candidatul altui partid?
Potrivit unor surse din PSD, Dragnea este dispus să-l susţină pe Tăriceanu în cursa pentru prezidenţiale, din mai multe motive. În primul rând, fără Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea pierde puterea, căci, din toamnă, UDMR nu va mai vota alături de PSD. Iar voturile minorităţilor naţionale, plus eventualele racolări de la PMP nu vor fi suficiente ca PSD să strângă o majoritate parlamentară fără ALDE. Aşa că Dragnea este oarecum obligat să-i accepte lui Tăriceanu pretenţia de a fi candidat comun PSD-ALDE la prezidenţiale. În plus, situaţia juridică în care se găseşte Dragnea este o altă pârghie de negociere pentru Tăriceanu. Liderul PSD are nevoie de majoritate parlamentară pentru a fi sigur că modificările operate la Codurile penale nu vor fi date peste cap.
Pentru Dragnea, intrarea în vigoare a noului Cod penal este ultima şansă pentru a se salva de închisoare, deci este dispus să-l sprijine pe Tăriceanu în cursa pentru Cotroceni. Surse politice susţin că una dintre condiţiile esenţiale pe care i le pune Dragnea lui Tăriceanu este să nu dea înapoi pe subiectul modificărilor la Codul penal, în condiţiile în care liderul  ALDE s-a opus ordonanţei de urgenţă care l-ar fi scăpat deja pe Dragnea de condamnare. Sursele citate susţin că Dragnea n-a renunţat la ideea de a modifica legislaţia penală prin ordonanţă de urgenţă, ca să nu mai aştepte câteva luni până când legea votată în Parlament va intra în vigoare. Însă Tăriceanu nu vrea să facă deocamdată niciun pas înapoi, căci o eventuală ordonanţă de urgenţă i-ar dinamita şansele la prezidenţiale. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Cum poate fi acceptat faptul ca într-o ţară care produce 9 miliarde de metri cubi de gaz pe an, adică 90% din consumul propriu, pe locul patru în Uniunea Europeană la producţia de gaz, jumătate din şcoli şi grădiniţe să se încălzească cu lemne?
Doar într-o ţară fără cap, aşa cum este astăzi, unde de fapt nici nu poţi să afli din două clicuri sau printr-o întrebare la Statistică sau la Ministerul Învăţământului, exact câte şcoli au gaz metan din total.
Ce ştim este doar că din 320 de oraşe şi municipii, doar 246 au gaz metan şi din 2.861 de comune, doar 671 sunt conectate la reţeaua de gaze.
Ce indice de dezvoltare mai bun poate fi decât conectarea la reţeaua de apă, canalizare şi gaz metan a locuinţelor, a şcolilor, a gră­diniţelor, a liceelor, a dispensarelor şi a spi­talelor?
Dispunem de reţele hidrografice cum nicio altă ţară din Europa de Est nu are, suntem cvasiindependenţi la consumul de gaz, exportăm energie electrică, dar copiii României merg în şcoli din secolul XIX.
Se tot discută asupra redevenţelor care vor fi încasate ca urmare a exploatării gazelor din Marea Neagră, dar realitatea este că poţi să faci bani cu adevărat din exploatarea de resurse de pe propriul teritoriu doar dacă le exploatezi prin propriile companii naţionale.
Redevenţele nu sunt practic decât o invenţie pentru ca marile companii din statele fără resurse să îşi poată întinde reţeaua în toată lumea.
Astăzi, ni se spune că România va încasa miliarde de euro din redevenţele din gazul din Marea Neagră, pentru care Transgaz  face o conductă distinctă care să îl transporte direct în Ungaria şi în Austria.
Dar astăzi, la 9 miliarde de metri cubi de gaze extraşi din toată ţara, Romgaz şi OMV Petrom plătesc redevenţe de 200 de milioane de dolari pe an. La 5 miliarde de metri cubi, cât se prevede că se va extrage din Marea Neagră peste 10 ani, se va încasa pe an un miliard de euro din redevenţe? De unde aceste cifre fantasmagorice? (Mai multe detalii AICI)

Mediafax:

Ministerul israelian de Externe a purtat discuţii cu Republica Moldova despre posibilitatea mutării ambasadei acestei ţări de la Tel Aviv la Ierusalim, existând şanse foarte mari în acest sens, afirmă surse citate de presa israeliană.
Emanuel Nachshon, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, a confirmat că un director din cadrul instituţiei, Yuval Rotem, s-a deplasat în Republica Moldova, unde a discutat despre tema mutării ambasadei, informează postul public de radio israelian IPBC/Kan, citat de cotidianul israelian Hamodia.
Potrivit unor surse politice, Republica Moldova a acceptat transferul ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim dacă Israelul va deschide ambasadă în Chişinău.
Până în prezent, Statele Unite, Guatemala şi Paraguay au anunţat mutarea ambasadelor în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.