Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Condiţii dure ale Germaniei pentru Turcia: Ce au transmis autorităţile de la Berlin

germania turcia germania

Germania este favorabilă urmăririi în justiţie a autorilor loviturii de stat eşuate din 15 iulie din Turcia, dar în respectul dreptului internaţional, a afirmat luni, la Ankara, secretarul de stat în ministerul german al Afacerilor Externe, Markus Ederer, relatează AFP. 'Susţinem faptul ca puciştii să fie pedepsiţi în cadrul statului de drept', a declarat ziariştilor Ederer, primul responsabil german de acest rang care se deplasează în Turcia după lovitura de stat ratată.

'Dacă această lovitură de stat de stat reuşea, aceasta ar fi fost o catastrofă pentru Turcia, Germania şi regiune', a adăugat el. După o vizită în parlamentul turc, bombardat de avioane de luptă în cursul nopţii în care a avut loc puciul, Ederer a subliniat importanţa de a efectua investigaţii împotriva suspecţilor în conformitate cu normele europene de drept. 'Este primordial ca aceste anchete să fie efectuate în conformitate cu criteriile Uniunii Europene, ale Consiliului Europei şi ale OSCE', a declarat diplomatul german prin intermediul unui translator. Responsabilul german a salutat faptul că a avut 'confirmarea' autorităţilor turce că aceste standarde vor fi respectate.

Turcia a lansat o acţiune de epurare masivă, în urma loviturii de stat. Mai mult de 10.000 de persoane, între care jurnalişti, sunt urmărite şi se află în stare de arest preventiv. Peste 50.000 de turci au fost concediaţi, acuzaţi fiind că sunt simpatizanţi ai fostului imam Fethullah Gülen, exilat din 1999 în SUA şi pe care regimul turc îl acuză că a organizat lovitura de stat eşuată. Acţiunea de epurare a fost criticată de Washington, de capitale europene şi numeroase organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi de către presa internaţională care au perceput-o ca fiind disproporţionată. Aceste tensiuni survin în contextul în care relaţiile dintre Berlin şi Ankara s-au deteriorat din cauza unei succesiuni de dispute - cea mai recentă fiind votarea de către parlamentarii germani, în iunie, a unei rezoluţii ce califică drept "genocid" masacrul comis împotriva armenilor sub Imperiul Otoman, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.