Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Condițiile meteorologice mai blânde și a perspectivelor privind gazele naturale lichefiate contribuie la o pierdere saptamânala a prețurilor gazelor europene

TASS
gnl

Prețurile europene la gazele naturale s-au îndreptat spre o pierdere săptămânală, în condițiile în care vremea blândă limitează cererea, iar o instalație cheie de export de GNL din SUA se pregătește să reia unele livrări, scrie bnnbloomberg.ca.

Contractele futures de referință sunt pregătite pentru un declin săptămânal de aproximativ 7%, chiar dacă prețurile au avansat vineri pe fondul unei întreruperi în Norvegia. Perspectiva unor temperaturi mai ridicate și a unor livrări suplimentare contribuie la atenuarea crizei energetice din Europa, pe măsură ce se apropie ultima porțiune a iernii.

Uzina de export Freeport LNG din Texas - închisă după un incendiu în iunie - a anunțat clienții că intenționează să reia unele livrări sâmbătă, potrivit unor persoane care au cunoștință directă despre acest lucru. O repornire totală a instalației necesită alte aprobări de reglementare.

Aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate din SUA a fost vitală pentru Europa pentru a înlocui energia rusească și pentru a constitui stocuri. Stocurile de gaze din regiune sunt pline în proporție de 68%, cu mult peste media sezonieră pe cinci ani. Acest lucru a ajutat la împingerea contractelor futures cu aproximativ 30% mai jos de la începutul anului.

"Prețurile au scăzut pe măsură ce prima de risc a dispărut din cauza nivelurilor sănătoase ale depozitelor de gaze din Europa, determinate de cererea mai slabă și de intrările puternice de GNL", a declarat într-o notă Deepa Venkateswaran, analist la Sanford C Bernstein & Co.

Europa și gazele naturale lichefiate

Pentru a umple golul de cerere de aprovizionare cu gaze naturale lăsat de reducerile exporturilor rusești, regiunea va trebui să "atragă niveluri și mai mari de GNL pe lângă nivelul record de importuri din 2022", a adăugat ea. Europa construiește noi terminale de import, iar capacitatea de regazeificare a regiunii ar urma să crească cu 19% până la sfârșitul anului 2023, potrivit cercetătorului.

Piața rămâne sensibilă la orice risc de înăsprire. Operatorul de rețea din Norvegia, Gassco, a anunțat o întrerupere neplanificată la câmpul gigant Troll din cauza unor probleme de procesare. În prezent, se așteaptă să dureze până sâmbătă, dar durata exactă este incertă.

Gazul olandez pe luna întâi, referință în Europa, a crescut cu 2,5%, la 54,05 euro pe megawatt-oră, la ora 10:35 la Amsterdam. Echivalentul britanic a crescut și el. Energia germană pentru luna viitoare a avansat cu 3,2%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.