Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conducerea Muzeului Antipa: 'Ideea unui complex muzeal care reunește muzee atât de diferite este destul de ciudată'

Wikipedia
Muzeu Antipa

Conducerea Muzeului Antipa se arată contrariată de dezacordul dintre Ministerul și ministrul Culturii privind crearea unui complex care să cuprindă MȚR, Antipa, Muzeul Holocausului și Muzeul Satului: "Ideea unui complex muzeal care reunește muzee atât de diferite este destul de ciudată", potrivit Madiafax.

Luis Ovidiu Popa, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti salută ideea unor consultări publice pentru a decide amplasamentul noului Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului.

Citește și: Codrin Ștefănescu SPULBERĂ visul lui Dăncilă de a candida la prezidențiale: Firea, Pleșoianu și Nicolae, amenințați chiar și cu moartea

"Salutăm declarația de ieri după amiază a dlui Ministru al Culturii dl Valer-Daniel Breaz potrivit căreia nu s-a stabilit locul în care va fi amplasat acest nou muzeu, acest lucru urmând să fie stabilit eventual printr-o consultare publică. Această poziție este în acord cu discuțiile pe care le-am avut cu dl ministru, în care și-a arătat constant disponibilitatea pentru dialog și de a ține cont de punctul nostru de vedere. Reamintesc că în toate intervențiile noastre am arătat că, în situația în care ar exista o soluție pentru realizarea unei construcții în curtea Muzeului Antipa, respectând restricțiile impuse de actualele regulamente urbanistice, aceasta trebuie aplicată cu prioritate pentru extinderea Muzeului Antipa. Pentru că Muzeul Antipa se confruntă cu o nevoie imperioasă de spațiu de expunere pentru colecțiile sale în continuă creștere dar și de spații noi pentru păstrarea colecțiilor, dar și pentru celelalte activități ale sale, de cercetare, respectiv educaționale", spune Luis Ovidiu Popa.

Directorul general al Muzeului Antipa s-a arătat, în schimb, extrem de surprins de precizările care au apărut câteva ore mai târziu pe site-ul Ministerului Culturii și care vorbesc despre un complex muzeal care să cuprindă Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul Național al Ţăranului Român, Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" și viitorul Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

Citește și: Codrin Ștefănescu SPULBERĂ visul lui Dăncilă de a candida la prezidențiale: Firea, Pleșoianu și Nicolae, amenințați chiar și cu moartea

"Nu știu în ce măsură această idee a unui complex muzeal, apărută sub forma unor precizări pe site-ul ministerului, a fost asumată și de către dl ministru. Cu atât mai mult cu cât ea este în dezacord cu toate pozițiile exprimate de către dl ministru în discuții directe și chiar în declarații publice. În orice caz, ideea unui complex muzeal care reunește muzee atât de diferite este destul de ciudată. Ce pot avea în comun Muzeul Satului, Muzeul Țăranului Român, un muzeu de istorie naturală și Muzeul Holocaustului? Împărtășesc acestă nedumerire cu dna dr. Paula Popoiu, directorul general al Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti. Un complex muzeal trebuie să aibă un concept în spate și acest lucru trebuie discutat și dezbătut cu specialiștii acestor muzee. Lucru care deocamdată nu s-a întâmplat", a adăugat Luis Ovidiu Popa.

Referitor la ideea consultării publice, Luis Ovidiu Popa a mai spus: "Am avut în ultimele zile o serie de discuții cu experți din zona de urbanism și arhitectură și am aflat că, pentru edificii publice importante, s-au constituit în trecut, în cadrul Ministerului Culturii, comisii formate din experți, inclusiv urbaniști și arhitecți. Aceste comisii erau însărcinate cu realizarea de studii de amplasament, care luau în considerare mai multe opțiuni de sediu, urmând ca decizia finală să fie luată și printr-un proces de consultare publică. Credem că acest lucru trebuie luat în calcul și în situația de față, pentru a identifica cea mai bună opțiune de amplasament pentru Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din Romania, instituție atât de necesară și pe care o susținem pe deplin".

Citește și: Cutremur de surprafaţă de 5,3 grade, produs în Atena - USGS

Ministerul Culturii anunța joi seară că va fi creat un complex din Muzeul Țăranului, Muzeul Antipa, Muzeul Satului, Muzeul Holocaustului, iar pentru acesta din urmă se are în vedere spațiul existent între Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Ministerul Culturii arată că pentru viitorul Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România este luată în considerare spațiul existent între Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Declarația vine după ce ministrul a declarat că nu a spus nimeni "acolo se va face muzeul respectiv (al Holocaustului, n.r.)".

"Având în vedere articolele apărute în presa de astăzi, 18.07.2019, referitoare la înfiinţarea Muzeului Holocaustului, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale face următoarele precizări: va fi creat un complex muzeal care să cuprindă Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa şi viitorul Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, pentru care se are în vedere locaţia existentă între Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român", arată un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Culturii.

Comunicatul Ministerului Culturii părea să contrazică afirmațiile făcute joi de ministrul Daniel Breaz, dar nu făcea decât să reformuleze declarația vagă a oficialului.

Ministrul Daniel Breaz a afirmat joi, la prezentarea bilanțului Ministerului Culturii și Identității Naționale pentru primele șase luni din anul 2019, că "Nu există nicio dispută cu Muzeul Antipa. Sunt subiecte de presă, e o scrisoare deschisă și chiar le-am mulțumit celor care au scris acea scrisoare în care au prezentat o anumită situație, pentru eleganța... și sincer vorbesc aici, nu sunt nici ironic... chiar au fost eleganți în acea scrisoare deschisă. Clar, Guvernul României are în programul de guvernare înființarea acestui Muzeu al Holocaustului (...). Avem susținerea, după cum ați văzut în acea scrisoare deschisă, inclusiv din partea Academiei Române. Deci, toți spun că este necesară construirea unui astfel de muzeu. În momentul de față, suntem și elaborăm o hotărâre de guvern de înființare a acestui muzeu. Nimeni nu a spus acolo se va face muzeul respectiv. După ce se va înființa muzeul, vom decide și, de comun acord, poate și cu o consultare publică, vom vedea unde vom înființa muzeul respectiv. Vom vedea după ce vom încheia toate aceste demersuri legate de hotărârea guvernamentală. Acolo unde ne permite legea, acolo unde ne permite PUZ-ul, PUD-ul municipiului București vom găsi o soluție astfel încât să putem înființa acest muzeu. Mă repet, locația nu a fost stabilită pe terenul dintre Muzeul Antipa și Muzeul Țăranului Român, ca să exclud din start orice speculație".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.