Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conf. univ. dr. Aurora Martin, la dezbaterea 'Despre Loverboy, în vreme de război!': Loverboy - prima verigă a traficării

Monitorul de Cluj
trafic carne vie

Vulnerabilitatea şi riscul de trafic pentru persoanele refugiate este foarte mare în această perioadă, având un risc major să ajungă victime ale sclaviei moderne, a afirmat conf.univ.dr. Aurora Martin, profesoară la Institutul Pontifical Oriental din Vatican, marţi, în cadrul dezbaterii "Despre Loverboy, în vreme de război!", potrivit Agerpres.

"Există condiţii de vulnerabilitate pentru aceste persoane care au plecat din casele lor, din ţara lor şi sunt pe drumuri. Vulnerabilitatea acestor oameni - şi-au lăsat familiile, şi-au lăsat casele, şi-au lăsat locurile, comunităţile, toate acestea reprezentau pentru ei puncte de referinţă, reprezentau un mediu de protecţie, protecţie economică - pentru că aveau un serviciu -, protecţie socială, protecţie politică, protecţie din punct de vedere al legislaţiei. Acum sunt fără niciun fel de sprijin. (...) Această separare îi face să se simtă ai nimănui, îi face să se simtă şi mai vulnerabili. Este foarte uşor ca pe această fisură emoţională să se infiltreze o propunere a unui traficant. Traficantul ştie foarte bine cu cine are de-a face. Loverboy este instruit să se apropie de victimă şi să-i afle vulnerabilitatea, aşa încât, în funcţie de nevoile fundamentale pe care le află din această apropiere, să îi propună soluţii pentru problemele ei. În situaţia de faţă, vulnerabilităţile se cunosc, de aceea este mult mai uşor pentru loverboy, pentru traficanţi", a atras atenţia Aurora Martin.

Ea a precizat că traficanţii acţionează în linişte profitând de confuzia generală şi a fost de părere că nu peste mult timp vor apărea victime ale sclaviei moderne din rândul refugiaţilor.

"Loverboy, sau prima verigă a traficării, este orientată pe captarea victimei, ca apoi să fie livrată pe piaţa sclaviei moderne. Acum nu auzim. Auzim că este un caz care a rezistat, dar traficantul acţionează în linişte, el profită de această confuzie generală şi se duce exact acolo unde ştie. Nu ştim ce se întâmplă cu o familie care ajunge în casa sau în maşina unui potenţial traficant. (...) Pot să garantez aici că peste o lună vom auzi de cazuri în care victime ale sclaviei moderne vin din rândul refugiaţilor, pentru că azilanţii, cei care cer azil politic, refugiaţii, sunt victime potenţiale ale traficului, de aceea am atras atenţia asupra situaţiei de confuzie de la graniţă", a spus Martin.

Printre soluţiile propuse de conf.univ.dr. Aurora Martin se numără o bază de date în care să fie trecute datele de identificare ale refugiatului şi datele de identificare ale persoanei care ia în grijă refugiaţi, dar şi avertizări de trafic de persoane transmise prin intermediul telefoniei mobile.

Inspectorul de poliţie Mihaela Drăguş de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a spus că misiunea reprezentanţilor ANITP la graniţele de României cu Ucraina este de a informa cetăţenii care intră în ţară despre legislaţia română în ceea ce priveşte traficul de persoane şi despre pericolele de care trebuie să se ferească.

"Intrăm în locurile unde sunt ei cazaţi sau în autocarele care-i transportă (n.r. - pe refugiaţi) şi le spunem despre instituţia noastră, despre ajutorul pe care-l pot primi dacă apelează la autorităţi şi să nu dea crezare unor 'persoane de bine' - subliniez că majoritatea sunt de bine, însă lucrurile pot să evolueze, pentru că crima organizată de obicei profită de vulnerabilităţile lor, nu ţin cont de absolut niciun context şi acţionează", a mai spus Mihaela Drăguş.

Ada Condeescu, actriţa principală din filmul "Loverboy", a subliniat că "victimele traficului de persoane, în general fete tinere, minore, nu au niciun fel de protecţie, niciun fel de sprijin material, pentru că de sprijin financiar nici nu poate fi vorba, şi atenţia trebuie îndreptată către ele".

Ea a precizat că cei din crima organizată aşteaptă valul de refugiaţi care vin mai târziu, cei care sunt fără posibilităţi materiale şi care nu au pe cineva care să-i aştepte în ţări din Vest.

Senatorul Anca Dragu, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi din Senat, a fost de părere că problemele se află pe mai multe paliere şi fiecare trebuie să acţioneze în funcţie de posibilităţi.

"Educaţia sexuală este o chestiune pe care Parlamentul a cam îngropat-o. Apoi, toată zona de pedofilie, trafic de persoane trebuie să fie atacate la nivel legislativ şi deja am creat acest grup de lucru. Îl iniţiem acum. Cred că este un moment optim să avem un grup de lucru în care să venim cu propuneri de modificare legislativă", a arătat Anca Dragu.

Dezbaterea online "Despre Loverboy, în vreme de război! a fost organizată de UNATC "I.L. Caragiale" Bucureşti, alături de Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi din Senat şi American Council for International Education din România (Programul Professional Fellows).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.