Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Confederaţia Patronală Concordia are soluția: Digitalizarea sectorului public ar duce la eficiență

Facebook
digitalizare comunicatii

Digitalizarea sectorului public ar asigura atât creşterea eficienţei în acest sector, cât şi creşterea calităţii serviciilor şi interacţiunilor statului cu cetăţenii, potrivit unei analize publicate marţi de Confederaţia Patronală Concordia pe tema programului de guvernare.

"România porneşte în cursa pentru digitalizare cu un avantaj din creşterea accelerată a sectorului din ultimii ani, însă aceasta trebuie păstrată şi extinsă pentru ca întreaga economie, nu doar sectorul IT, să îşi păstreze competitivitatea. Totodată, un proces amplu de digitalizare în sectorul public, aşa cum a fost asumat de România şi prin PNRR, ar asigura atât creşterea eficienţei în sectorul public, cât şi creşterea calităţii serviciilor şi interacţiunilor statului cu cetăţenii. Susţinem adoptarea cadrului normativ pentru migrarea soluţiilor software existente şi utilizate către infrastructuri de tip Cloud. Menţionăm că aceasta trebuie să fie o prioritate, iar migrarea se poate face în cele mai multe cazuri către un furnizor de cloud privat, nu neapărat aşteptând structura de cloud guvernamental", se menţionează în document.

Organizaţia patronală susţine promovarea conectorilor de tip API, dezvoltarea PCUE, implementarea proiectului pentru identitate digitală, implementarea single sign-on, adoptarea semnăturilor electronice la scară naţională şi implementarea infrastructurilor 5G.

"Implementarea infrastructurilor 5G este foarte importantă pentru viitorul industriei de telecomunicaţii din România. Stimularea inovării în domeniul 5G este un proiect ambiţios, dar necesar pentru viitor. (...) Proiectele asumate pentru digitalizarea statului nu se pot realiza, bineînţeles, fără dezvoltarea competenţelor digitale ale funcţionarilor publici la toate nivelurile. Competenţele acestora sunt utile încă din fazele incipiente ale proiectelor, pentru a evita fenomene de tipul 'digitalizarea birocraţiei'. În ceea ce priveşte securitatea cibernetică, punctele prezentate în program sunt foarte bune, strategia naţională pentru securitate cibernetică este importantă, iar asigurarea securităţii cibernetice a instituţiilor publice este de asemenea o prioritate vitală. Susţinerea companiilor din România care inovează în domeniu poate fi, de asemenea, un proiect de succes ca nişă pentru sectorul IT", se precizează în comunicat.

În ceea ce priveşte tranziţia la economia ''verde'', Concordia subliniază că apreciază intenţia Guvernului de decarbonizare şi digitalizare a transporturilor.

"Dintre proiectele menţionate în Programul de Guvernare, remarcăm importanţa dezvoltării transportului feroviar, investiţiilor pentru creşterea vitezei de circulaţie, trenurilor metropolitane, dezvoltării infrastructurii de transport feroviar bazată pe hidrogen, elaborării unei Strategii Navale, dezvoltării porturilor fluviale (inclusiv facilităţi pentru depozitarea şi operarea de containere şi transportul lor pe Dunăre), modernizării porturilor maritime şi conectării lor cu infrastructura feroviară şi rutieră. Nu în ultimul rând, sunt importante proiectele de infrastructură rutieră, inclusiv cele finanţate prin PNRR şi alinierea acestora la tranziţia către o economie verde", se precizează în analiză.

Totodată, organizaţia patronală salută includerea gazului natural ca resursă de tranziţie de la cărbune.

"Apreciem includerea gazului natural ca resursă de tranziţie de la cărbune, având în vedere potenţialul gazelor din Marea Neagră. Acest potenţial trebuie, însă, valorificat cu celeritate, înainte să devină o resursă perimată, iar cadrul legislativ are în continuare nevoie de actualizare pentru a permite investiţiile viabile. De asemenea, în vederea asigurării securităţii energetice şi a politicilor europene ce vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, decarbonizarea şi consolidarea ei din perspectiva aprovizionării cu carburanţi şi gaze naturale, este necesară constituirea unui sistem pentru menţinerea stocurilor obligatorii", se arată în document.

Pe subiectul forţei de muncă, Confederaţia Patronală Concordia solicită introducerea contractelor de muncă atipice pe modelul celor existente în alte state din UE.

"Apreciem iniţiativa de flexibilizare a pieţei muncii pentru adaptarea la noile realităţi (ex. program flexibil). În acest sens, vedem necesară introducerea mai multor tipuri de contracte de muncă, atipice, în aliniere cu practica europeană în domeniu. Analiza modului de impozitare a muncii este necesară, fără a porni însă de la premisa că aceasta se face în raport cu capitalul. Teoria privind o necesitate de realocare nu are, în opinia noastră, o bază solidă de pornire, având în vedere că, odată ajustate calculele cu veniturile din PFA-uri (aproximativ 400.000), sume care intră în conturile naţionale ca fiind venituri de capital - deşi în realitate sunt venituri din muncă - suntem în apropierea mediei UE. Rămâne încă netranşat transferul contribuţiilor de la angajator la angajat", arată organizaţia patronală.

Pe subiectul fiscalităţii, Concordia subliniază că statul trebuie să îmbunătăţească actualul proces de colectare a taxelor înainte de orice majorare a taxelor.

"Considerăm că statul ar trebui să îmbunătăţească actualul proces de colectare a taxelor, înainte de a împovăra operatorii economici care sunt cei mai mari contribuabili la bugetul de stat şi care au achitat mereu în termen obligaţiile, inclusiv în perioada de pandemie. Eforturile pe care ar trebui să le întreprindă Guvernul sunt legate de implementarea unui sistem fiscal mai corect, mai simplu, eficient, transparent şi debirocratizat. Reducerea ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi este o măsură bună, în unele sectoare este nevoie de descurajarea microîntreprinderilor cu zero angajaţi. Modernizarea ANAF este absolut necesară, iar toate proiectele subliniate (arhivare electronică modernă, big data, funcţionalitatea şi disponibilitatea sistemului informatic, extinderea serviciilor electronice, etc.) depind în mare măsură de accesarea serviciilor de cloud, fie el public sau guvernamental. Este deosebit de important să evităm achiziţiile de echipamente on-prem, care să nu fie gândite în perspectiva adoptării proiectului de cloud public sau guvernamental", notează organizaţia patronală, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.