Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conferință MARATON - De câte ore a avut nevoie un politician din Coreea de Sud să se apere de acuzațiile de nepotism în fața jurnaliștilor

law.berkeley.edu
cho kuk

Un politician sud-coreean nominalizat ca ministru al justiţiei a ţinut luni o conferinţă de presă maraton, până noaptea târziu, pentru a se apăra de acuzaţiile de nepotism, într-un scandal care i-ar putea compromite şansele de a prelua postul, relatează AFP, conform agerpres.ro

Juristul Cho Kuk, în vârstă de 54 de ani, cu o carieră impecabilă, apropiat al preşedintelui Moon Jae-in, a fost multă vreme o vedetă a Partidului Democrat, de centru-stânga. Intrat în echipa şefului statului în 2017, el este considerat un posibil succesor al mentorului său politic, iar funcţia de ministru ar constitui o treaptă către preluarea în 2022 a mandatului la Casa Albastră din Seul, sediul preşedinţiei Coreei de Sud. 

Confirmarea lui Cho de către deputaţi părea o simplă formalitate, însă procedura s-a transformat într-un război între majoritate şi opoziţie, după un scandal privind studiile fiicei politicianului, Cho Min. În afară de favoritismul pentru aceasta, familia este suspectată şi de investiţii dubioase. 

Luni, candidatul la postul de ministru a luat loc în faţa a 300 de jurnalişti la ora locală 15:30; când s-a ridicat, după conferinţa de presă, era marţi, ora 02:16. Între timp au fost totuşi şi pauze, în special pentru cină, precizează AFP.

Olguța Vasilescu, ieșire FURTUNOASĂ după declarațiile lui Ludovic Orban: 'Bugetari, vi se pregătește ceva'


Cho a fost acuzat de ipocrizie fiindcă şi-a trimis fiica la genul de şcoli pe care le criticase în trecut pentru elitism. Indignarea a sporit când s-a aflat că tânăra a profitat, probabil, de relaţiile tatălui său - o acuzaţie gravă în Coreea de Sud, unde meritocraţia şi cultul muncii au stat la baza creşterii economice de după războiul din 1950-1953. Nivelul de concurenţă în societatea sud-coreeană este foarte ridicat, în special în privinţa educaţiei, arată AFP. În acelaşi timp, marile instituţii de învăţământ sunt criticate adesea pentru presiunea pe care o pun asupra candidaţilor. 

Cho a recunoscut că acţiunile sale nu au fost în concordanţă cu declaraţiile şi că "i-a dezamăgit pe tineri", însă a negat că ar fi comis vreo ilegalitate şi a refuzat să renunţe la nominalizarea ca ministru. "Chiar dacă am fost atacat, voi face tot ce pot" pentru a fi confirmat, a spus el. El ar urma să implementeze în cadrul Ministerului Justiţiei o reformă a procuraturii, pe care preşedintele Moon o consideră excesiv de politizată. 

În privinţa acuzaţiilor privind investiţiile importante ale familiei lui Cho într-un fond suspectat de plasamente dubioase a fost deschisă o anchetă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.