Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conferinţă despre fenomenul frontierist din anii comunismului, la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin

descopera.ro
portile de fier I

Zeci de mii de români au căutat libertatea dincolo de graniţele României comuniste, în Occident, în anii dictaturii, între 1948-1989. Li se spunea ”frontieriştii”, iar fuga lor din ţară, sfidând moartea la frontieră, este un fenomen de masă prea puţin cunoscut publicului din România. Este o lecţie de istorie recentă care lipseşte din manuale şi din discursul public, potrivit news.ro

Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin organizează, la 16 februarie, începând cu ora 16:30, o conferinţă pe tema fenomenului frontierist din anii dictaturii comuniste.

Publicul este invitat la un dialog incitant despre libertate şi riscuri asumate, despre curajul de a ne asuma greşelile trecutului recent şi despre vinovăţie.

Libertatea nu este doar un cuvânt. Uneori, libertatea este o viaţă de om. Zeci de mii de români au visat la libertate şi au sfidat moartea, încercând să treacă ilegal frontierele în căutarea ei. Mulţi dintre ei şi-au pierdut viaţa în această încercare, sfârşind în apele Dunării sau pe fâşie, răpuşi de gloanţe, lovituri cauzatoare de moarte sau furia apelor.

România era considerată în anii comunismului ”cea mai sângeroasă graniţă a Europei”. De ce încă nu este abordată această temă la nivel oficial? De ce încă nu ne împăcăm cu propriul trecut şi nu ne asumăm greşelile? De ce nu reabilităm victimele? Sunt doar câteva întrebări la care încearcă să răspundă invitaţii acestei conferinţe, jurnaliştii Marina Constantinoiu şi Istvan Deak, precum şi unul dintre frontieriştii României comuniste, John Pîrva.

Dincolo de zecile de mii de români care şi-au încercat şansele la graniţe se află şi cetăţeni ai altor state foste comuniste care şi-au imaginat că România poate fi o portiţă în drumul spre libertate. Est-germani, cehoslovaci, polonezi şi alţi cetăţeni din state est-europene au venit în România pentru a trece mai departe, în principal înotând în Dunăre, dar şi pe fâşie, spre Iugoslavia, pentru ca de acolo să treacă mai departe în Occident. Şi ei au căzut victime la graniţele României.

Li se spunea ”frontieriştii”, iar despre ei nu se vorbeşte oficial, dar adevărul se găseşte încă în arhive, în documente care le consemnează cutezanţa.

Muzeul Regiunii Porţile de Fier vă invită la o conferinţă despre această lecţie de istorie recentă, care vorbeşte inclusiv despre prezentul nostru.

Jurnaliştii Marina Constantinoiu şi Istvan Deak sunt realizatorii celei mai ample campanii de presă pe tema frontieriştilor, prezentată atât în România, cât şi peste hotare, căreia i-au dedicat site-ul frontieristii.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.