Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CONFESIUNEA fără PERDEA a unui `băiat deștept` din Energie despre un PATRON de presă - L-a VERIFICAT la Elan Schwartzenberg și REGRETĂ prietenia cu acesta

Audiere martor

Curtea de Apel București l-a audiat, marți, pe patronul Energy Holding, omul de afaceri Bogdan Buzăianu, martor esențial al procurorilor DNA în dosarul de mare corupție al fostului ministru Elena Udrea, privind contractele acestei firme cu compania Hidroelectrica.

Astfel instanța a ascultat cum s-a livrat o sumă de 2,5 milioane de euro la sediul PDL din Aleea Modrogan, cine a fost intermediarul „afacerii” cercetate de procurorii anticorupție, care au fost mizele, de ce s-au oferit acești bani dar și detalii extrinsece cauzei, de nuanță, care au avut menirea de a lămuri ițele acestui dosar penal.

În expozeul de trei ore de la Curtea de Apel București omul de afaceri Buzăianu a vorbit și despre relația sa cu patronul publicațiilor Can-Can și Gândul, omul de afaceri și gazetarul Radu Budeanu.

Buzăianu a povestit că acesta a fost cel care a venit cu propunerea „afacerii” cercetate de DNA pe care el, în nevoia de a nu mai fi atacat mediatic, a acceptat-o.

El a povestit că peste ani și-a format convingerea că cel care a intermediat oferirea sumei de bani către lidera PDL Elena Udrea ar fi putut avea interese paralele, și că prin respectiva „afacere” nu ar fi făcut decât să se poziționeze bine în „ochii” PDL.

Citește și: `Băiat deștept` din Energie RUPE TĂCEREA după 10 ani - `O vedeam pe doamna Udrea..

Redăm în continuare pasajele relevante ale declarației din sala de judecată a omului de afaceri Bogdan Buzăianu:

„....

Bogdan Buzăianu: Eu o vedeam pe doamna Udrea ca pe Dumnezeu. Era șefa partidului ăluia. Cu tot Bocul și Blaga de acolo. Ea era șefa acolo.

Avocat: Vă așteptați să înceteze și atacurile lui Băsescu și Boc??

BB: În mintea mea o vedeam pe udrea ca pe un „Fac totul„ însă detaliile oferite de Budeanu privind primirea banilor de Topoliceanu în Modrogan m-au făcut sa vad lucrurile altfel.

Respectiv că de acești bani nu știa doar doamna Udrea din partid dar și alții din același partid. E vorba de o deducție logică.

În toate discuțiile avute cu Budeanu era vorba în schimb doar de doamna Udrea. Mă refer la Elena Udrea punct.

Avocat: a avut certitudinea că Budeanu a vorbit direct cu Udrea?

BB: Întrebare bună dar prost adresată. Nu pe certitudini mă bazam. Ci pe fapte. E foarte volatil ce certitudini am avut eu.

Dacă nu aveam încredere că Radu Ioan Budeanu ar fi avut legătură directă cu Udrea nu aș fi dat asemenea sumă de bani.

Am avut certitudinea dar repet o certitudine volatilă. Nu cunosc detalii concrete ale unor discuții. Percepția mea a fost aceea că a discutat.

Vreau să mai adaug că trecerea timpului m-a făcut să cred ca Radu Budeanu a avut și un interes personal în implicarea sa foarte adâncă în chestia asta.

Dacă livrezi bani la partid ajungi să fii văzut bine și o dată văzut bine îți faci pe la spate și alte afaceri, nu? E o deducție pur logică.

Radu Budeanu a intermediat asta în contul sponsorizărilor făcute, de mine, lui, de-a lungul timpului”, a povestit Buzăianu.

Acesta a detaliat și momentele după care Radu Budeanu a ridicat geanta cu bani care ulterior a ajuns la Ana Maria Topoliceanu, persoană de încredere a Elenei Udrea, la sediul din Aleea Modrogan.

Citește și: ZÂMBETUL PE SUB MUSTAȚĂ al `SPONSORULUI`Elenei Udrea - `Mi-ar fi plăcut să am o relație..

Afaceristul a povestit cum l-a contraverificat pe Radu Budeanu și a explicat de ce relația lor de amiciție și sponsorizare a încetat:

„...

Bogdan Buzăianu: Cu Schwartzenberg am vorbit de principiu dacă îl cunoaște pe Budeanu și l-am întrebat: „ba ăsta a dat banii?„.

Asta era problema. Asta voiam să știu. Voiam să își dea cu părerea pe tema asta raportat la cum îl cunoaște el pe Budeanu.

Și mi-a spus de principiu că nu crede că își permitea Budeanu să nu dea banii dar nu mi-a spus concret dacă știe aspecte directe.

Curtea: Aveați încredere în Radu Budeanu?

Din păcate, da, aveam. Uitați-vă și dumneavoastră. Când mușcă mâna care l-a hrănit...

El când a început jurnalismul eu l-am ajutat. Îl întrebam „bă tu când scrii de toți oamenii ăștia cum te poți uita a doua zi în ochii lor ? Când scrii toate bazaconiile astea.

Nu mai am nicio relație cu el din 2013 de cand i-am tăiat sponsorizarea. Practic, moment de la care el a dispărut instant. Și el și sponsorizarea.

Nu am avut îndoieli că Budeanu nu a predat suma de 2.5 milioane de euro. Dar întotdeauna trebuie să verifici. De aceea l-am abordat amical pe Elan”, a mai explicat Buzăianu.

Audieri pe bandă rulantă

Până la acest moment Curtea a audiat zeci de martori ai DNA, inclusiv pe cei care în timpul anchetei de amploare a procurorilor anticorupție au avut identitate protejată la solicitarea anchetatorilor.

Citește și: Apărarea Elenei Udrea `PUSĂ ÎN CUI` de judecătorii CAB - Au RESPINS DEFINITIV...

Elena Gabriela Udrea, membru al Guvernului la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor;

Dan Cătălin Andronic, om de afaceri și jurnalist pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul transmis judecătorilor Curții procurorii DNa notau că în cursul anului 2011, inculpata Udrea Elena Gabriela a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD.

Citește și: Se ZGUDUIE ministerul de INTERNE - Pretinse fapte penale de ABUZ în SERVICIU și DELAPIDARE..

Banii ar fi fost primiți de fostul demnitar din Guvern pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri Bogdan Buzăianu le încheiase cu SC Hidroelectrica SA.

Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar și o creanță de 900.000 de euro; creanța reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații.

Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media), Udrea Elena Gabriela a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe.

Citește și: RAPORT BOMBĂ privind ASASINATUL EXPLOZIV de la ARAD-Angajați MApN ce ar putea face parte din anturajul...

Cu ocazia audierii sale ca martor, inculpatul Dan Cătălin Andronic a făcut afirmații mincinoase, cu privire la aspectele esențiale ale cauzei. De exemplu, Dan Cătălin Andronic a declarat mincinos:

- că nu a avut cunoștință de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanței amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părți sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deținut de această societate;

- că îi comunica Elenei Udrea date privind situația financiară a cotidianului deținut de societatea media și indicatori de performanță, doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoștința că publicației îi „merge bine”;

- că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informațiilor obținute.

Citește și: ALERTĂ SURSE Falimentara City Insurance CĂLCATĂ de procurorii PICCJ - Se ridică documente ...

Separat, față de inculpatul Budeanu Radu Ioan s-au continuat cercetările iar finalmente anchetatorii au încheiat cu acesta un acord de recunoaștere a vinovăției.

Acordul a fost aprobat și de către judecătorul Tribunalului București, investit cu analizarea sa, astfel că afaceristul a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă în dosarul Hidroelectrica.

Este de menționat că DNA nu a dat publicității informația privind încheierea acestui acord de recunoaștere a vinovăției, motivul fiind Ghidul de Bune Practici dintre Mass-Media și sistemul judiciar revizuit de Consiliul Superior al Magistraturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.