Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflict diplomatic - Iranul și-a rechemat ambasadorul din Suedia, după condamnarea unui fost oficial vinovat de uciderea a mii de prizonieri politici

dreamstime.com
Iran-financiar-banca

Iranul și-a rechemat ambasadorul din Suedia în semn de protest față de condamnarea la închisoare pe viață, de către un tribunal suedez, a unui fost oficial iranian pentru implicare în execuția în masă a prizonierilor politici în 1988 în Republica Islamică, transmite Reuters.

La 14 iulie, un tribunal suedez l-a condamnat pe Hamid Noury la închisoare pe viață pentru execuția în masă și torturarea prizonierilor politici la închisoarea Gohardasht din Karaj, Iran, în 1988.

"În semn de protest față de verdictul ilegal ... pronunțat în Suedia împotriva lui Hamid Noury, Iranul a decis să își recheme ambasadorul pentru unele consultări", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, potrivit agenției semioficiale Fars.

Kanaani a declarat că sentința s-a bazat pe acuzații "nefondate, distorsionate și fabricate".

Noury, în vârstă de 61 de ani, care a fost arestat pe un aeroport din Stockholm în 2019, a negat acuzațiile.

Amnesty International a estimat numărul celor executați în 1988 la ordinul guvernului la aproximativ 5.000, afirmând într-un raport din 2018 că "numărul real ar putea fi mai mare". Iranul nu a recunoscut niciodată crimele.

Săptămâna trecută, Ministerul iranian de Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri suedez la Teheran pentru a protesta față de verdict.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.