Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Congresul american propune o legislaţie pentru combaterea spionajului tehnologic desfăşurat de China şi alte ţări

spionaj

Un grup de senatori americani atât republicani cât şi democraţi a prezentat joi o legislaţie menită să protejeze cercetarea şi inovarea în campusurile americane şi să prevină furtul de proprietate intelectuală de către China sau alte ţări, relatează Reuters.

Proiectul de lege survine în contextul intensificării acţiunilor Washingtonului împotriva operaţiunilor de spionaj şi de furt de proprietate intelectuală pentru care sunt suspectaţi chinezi din universităţile şi campusurile colegiilor americane, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Impozitarea pensiilor speciale a fost adoptată de Parlament: cum se va aplica noua taxă specială și cine este vizat

Legea denumită 'Safeguarding American Innovation Act' propune consolidarea autorităţii Departamentului de Stat pentru a respinge solicitările de viză cetăţenilor străini care caută să obţină acces la anumite tehnologii sensibile legate de securitatea naţională a SUA şi de interesele de securitate.

Actul normativ mai prevede amenzi şi pedepse cu închisoarea în cazul persoanelor care nu denunţă autorităţilor americane sprijinul străin în obţinerea unor granturi de studii în SUA. Va fi de asemenea diminuat pragul de la care şcolile şi universităţile americane vor trebui să raporteze cadourile primite din străinătate, Departamentul Educaţiei primind autoritatea de a sancţiona instituţiile de învăţământ care nu raportează corespunzător cadourile primite din partea unor entităţi străine.

''Această lege ne va ajuta să împiedicăm guverne străine să ne sustragă tehnologii şi în acelaşi timp va creşte transparenţa astfel încât contribuabilii să ştie atunci când liceele şi universităţile acceptă finanţări străine semnificative'', explică senatorul Rob Portman.

Citește și: Iohannis participă la reuniunea Parteneriatului Estic. Ce mesaj vrea să transmită președintele

Într-unul dintre cele mai mediatizate cazuri legate de campania Departamentului Justiţiei american împotriva influenţei chineze în universităţi, un profesor de la Universitatea Harvard a pledat marţi nevinovat pentru acuzaţiile că a minţit în faţa autorităţilor americane despre legăturile sale cu un program de recrutare condus de China şi despre finanţările pe care le-ar fi primit din partea guvernului chinez pentru cercetare.

Conform unor surse citate de Reuters luna trecută, Statele Unite intenţionează să anuleze vizele pentru mii de studenţi chinezi suspectaţi de legături cu armata chineză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.