Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a calificat alegerile locale din Moldova drept un proces electoral bine organizat

FoRB Romania
Consiliul Europei

Alegeri locale în Republica Moldova: un proces electoral bine organizat, în pofida circumstanțelor dificile. Concluzia aparține Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei care a desfășurat o misiune de observare a alegerilor la 5 noiembrie, comunică MOLDPRES.

Misiunea Congresului a fost condusă de Gunn Marit Helgesen (Norvegia, PPE/CCE) și a implicat 19 observatori ai Congresului, inclusiv 13 membri ai Congresului, un expert și cinci membri ai Secretariatului din 13 țări.

Desfășurarea pe teren în ziua alegerilor a fost precedată de întâlniri pregătitoare la Chișinău cu conducerea Ministerului Justiției, președintele Curții Constituționale și președintele CEC. Delegația Congresului s-a întâlnit și cu mai mulți observatori dar și cu candidați și reprezentanți ai diferitelor partide politice.

​În ziua alegerilor, nouă echipe ale Congresului au fost desfășurate în diferite orașe din țară. „Am văzut o zi a alegerilor calmă, ordonată și transparentă de la deschidere până la numărare, cu câteva probleme minore de procedură. Salutăm revizuirea Codului electoral, care a reparat unele lacune legale identificate anterior și a abordat recomandările noastre în special privind finanțarea campaniei, candidații independenți și cotele de gen”, a spus șeful misiunii Gunn Marit Helgesen.

​„Deși salutăm eforturile proactive ale autorităților de a aborda corupția electorală, este necesară o nouă abordare în cazul în care starea de urgență este prelungită din nou, acordându-se o atenție specială calendarului și aplicării restricțiilor”, a menționat șeful adjunct al delegației Vladimir Prebilic.

Proiectul de raport și recomandarea Congresului vor fi înaintate spre adoptare la cea de-a 46-a sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei din martie 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.