Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Românilor de Pretutindeni - Recomandari privind votul romanilor din Diaspora

crp-ro.org mirel.ro

RECOMANDĂRI PRIVIND VOTUL ROMÂNILOR DIN STRĂINĂTATE

content-image

În urma desfășurării Congresului Românilor de Pretutindeni organizat în zilele 24 și 25 iunie a.c. la Palatul Parlamentului, a fost ales Consiliul Românilor de Pretutindeni, for cu caracter consultativ, potrivit Legii 299/2007, în competențele sale intrând, de asemenea, posibilitatea de a emite recomandări Parlamentului, Guvernului și instituțiilor cu atribuții în privința Românilor din afara granițelor țării.

După anul 2015, prin adoptarea în Parlament și promulgarea de către președinte, Legea 288/2015 își produce efectele cu privire la exercitarea dreptului de vot prin corespondență de către românii din diaspora pentru alegerile parlamentare.

Cum viitoarele alegeri parlamentare vor avea loc la sfârșitul acestui an, aflându-se în discuție o viitoare Ordonanță Guvernamentală, pentru luarea unor măsuri de îmbunătățire a legislației, pentru ca românii din diaspora să poată beneficia de efectele sale cât mai curând, Consiliul Românilor de Pretutindeni propune Guvernului să aibă în vedere următoarele aspecte privind îmbunătățirea Legilor 208/2015 și 288/2015:

1. Este nevoie de armonizarea articolului 23 alin. 2 din Legea 208/2015, în sensul înființării secțiilor de vot din diaspora ținând cont de cele organizate pentru alegerile din 2009 sau 2012. Pentru acest lucru, completând datele indicate, lăsăm la dispoziția presei lista cu o parte din secțiile de votare de care românii vor avea nevoie pentru următoarele alegeri parlamentare, ținând cont, în principiu, de secțiile de votare organizate în 2012 prin O.M. nr. 1543 din 8 octombrie 2012 si a O.M. nr. 2032 din 26 noiembrie 2012.

2. Tot la articolul 23 alin. 2 din Legea 208/2015 privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților, este obligatoriu ca în cadrul tuturor secțiilor de votare să existe la dispoziția românilor liste suplimentare de vot. În caz contrar, dacă legea va conține doar prevederile actuale, românii se vor prezenta la vot dar nu își vor putea exercita acest drept constituțional.

3.Votul prin corespondență cunoaște o minimă afluență a viitorilor alegători în sensul înscrierii în Registrul Electoral. Motivele sunt destul de clare, începând de la modalitatea de înscriere și până la explicarea momentului final al votului pe care trebuie sa-l exercite cetățenii. Așadar, solicităm imperios Guvernului ca modalitatea de înscriere on-line să fie implementată cât mai urgent posibil.

4. Este absolut necesară adaptarea legislației oferind posibilitatea, în cazul schimbării opțiunii electorale, ca orice alegator care a primit plicul cu buletinul de vot, să poată vota la secțiile de votare organizate în teritoriu sub condiția predării corespondenței.

5. În cazul în care corespondența nu a fost transmisă în România la timp, este neapărată informarea alegatorului pentru ca acesta să poată merge la vot la cea mai apropiată secție de votare.

6. Pentru Republica Moldova, este necesară organizarea de secții de vot în fiecare centru Raional, în plus față de secțiile de votare preconizate.

7. Pentru românii din Madrid, Roma, Londra și Viena, precum și din multe alte orașe mai populate din Europa, Statele Unite, Canada etc., recomandăm luarea în calcul a înființării secțiilor de votare realizându-se un calcul ținând cont de numărul alegătorilor din localitățile în cauză, astfel ca, spre exemplu în Roma, oraș în care avem peste 100.000 de români, propunem înființarea a 20 de secții de votare este recomandat să fie luată în calcul.

Ținând cont de aceste chestiuni, considerăm că este necesară îmbunătățirea legislației, iar textul unei viitoare Ordonanțe de Guvern să își producă efectele în cel mai scurt timp. Se arata intr-un comunicat trimis de Presedintele Consiliului Românilor de Pretutindeni

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.