Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Construcţia viitoarei fleşe a catedralei Notre-Dame progresează în Lorena

hepta.ro
Notre-Dame

Asamblarea viitoarei fleşe a catedralei Notre-Dame din Paris a marcat joi o etapă importantă odată cu repetiţia generală pentru montarea soclului, operaţiune care se desfăşoară în regiunea Lorena, la aproape patru ani după incendiul devastator, informează AFP.

''În curând, vom vedea pe cerul Parisului fleşa şi girueta-cocoş'', spune cu încântare generalul Jean-Louis Georgelin, numit de preşedintele Emmanuel Macron responsabil cu lucrările de restaurarea a Notre-Dame, potrivit Agerpres.

''Livrarea soclului este prevăzută pentru 15 aprilie 2023, la patru ani de la incendiu'', a adăugat el, bucuros că ''angajamentul în ceea ce priveşte termenul va fi respectat, cu răbdare şi tenacitate''.

''Este vorba despre reputaţia Franţei'', a spus el.

Fleşa, care va măsura 66 de metri în înălţime asemenea modelului din secolul al XIX-lea, este alcătuită din cinci părţi, printre care şi soclul, care se sprijină pe patru suporţi din stejar şi care cântăreşte singur 80 de tone.

''În ultimele patru luni, am realizat şi validat planurile, am transpus schiţele la sol conform unei metode tradiţionale, iar în prezent echipa îmbină aceste piese din lemn, extraordinare prin dimensiunile lor, unele în altele'', a explicat Patrick Jouenne, cel care conduce echipa de tâmplari.

''Un astfel de proiect întâlneşti o singură dată în viaţă'', a continuat el. ''Această reconstrucţie este o capodoperă'', subliniază acesta.

Soclul, după ce va fi montat la Briey, în estul Franţei, va fi redemontat pentru a fi transportat la Paris unde va fi reasamblat pe acoperişul edificiului.

Fleşa este identică cu cea care s-a prăbuşit în incendiul din 15 aprilie 2019.

Se va înălţa până la 96 de metri distanţă de sol şi va fi construită din aceleaşi materiale originale - lemn de stejar pentru structură (220 de tone) şi plumb pentru înveliş şi ornamente (140 de tone).

Ridicarea fleşei urmează să înceapă pe şantier imediat după ce cele patru mari arcade din piatră care constituie bolta crucii transeptului, considerată "inima" catedrale, vor fi reconstruite.

Redeschiderea catedralei este preconizată pentru sfârşitul anului 2024, potrivit Ministerului Culturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.