Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Copiii cu deficienţe de vedere au avut ocazia să testeze terapia prin escaladă

Primaria Sectorului 4
escalada

Căţăratul are adevărate efecte terapeutice asupra copiilor cu deficienţe de vedere. În luna august, 25 de copii cu deficienţe de vedere din toată ţara au avut ocazia să participe la „Festivalul de Căţărat în Natură” organizat de Asociaţia Climb Again, scrie ADEVĂRUL.ro.

După această experienţă, specialiştii au constatat că terapia prin escaladă a ajutat copii şi tinerii să devină mai sociabili şi mai încrezători în forţele proprii.

25 de copii proveniţi de la toate cele 7 şcoli speciale pentru deficienţii de vedere din ţară au participat, luna trecută, la prima tabără de căţărat pe stâncă din România.

Copiii au afirmat, în urma unui sondaj telefonic, că escalada i-a ajutat să aibă mai multe încredere în ei şi că le oferă o satisfacţie interioară.

Escalada a fost asociată cu emoţii pozitive, cum ar fi sentimentele de energie, plăcere ridicată şi motivaţie, arată rezultatele unui nou studiu de impact realizat cu ocazia „Festivalul de Căţărat în Natură”, organizat de Asociaţia Climb Again alături de Kaufland România, se precizează în comunicatul de presă trimis de asociaţie.

Scopul festivalului a fost acela de a oferi copiilor cu dizabilităţi acces la terapie prin sport şi oportunităţi de interacţiune şi socializare.

Acest festival -a pus pe mulţi dintre copii în situaţia de aş depăşi limitele, iar acest lucru a stârnit curiozitatea.

„Căţăratul la stâncă e altceva, n-am mai experimentat aşa ceva până la tabăra Climb Again”, spune Alexandru, 17 ani.

„E altceva căţăratul pe stâncă, faţă de panou. Mie personal mi-a plăcut foarte mult pentru că îmi place foarte mult în natură şi în special la munte”, este de părere Alin, 16 ani.

„Petrecem din ce în ce mai mult timp urcând copiii cu deficienţe de vedere sus, pe peretele de escaladă.

Organizăm tot feluri de festivaluri şi zile ale porţilor deschise, ne-am ocupat să găsim parteneri locali, astfel încât puştii din Cluj, Arad, Timişoara, Buzău şi Târgu Frumos să aibă unde să meargă la căţărat, centru Climb Again din Bucureşti este unul perfect pregătit şi îi primeşte deja la antrenamente pe sportivii Lotului Naţional de Paraclimbing.

Ce este foarte motivant, este că sunt din ce în ce mai mulţi copii, din ce în ce mai doritori, mai determinaţi. Îşi povestesc între ei experienţele de căţărat, iar interesul este din ce în ce mai mare.

Acest lucru înseamnă pentru noi, poate, un sentiment de mulţumire, dar pentru puştii cu deficienţe de vedere înseamnă creşterea gradului de independenţă”, susţine preşedintele Climb Again, Claudiu Miu, fost campion naţional şi balcanic de escaladă. Studiul a fost realizat de Reveal Marketing Research, prin telefon, iar sondarea s-a făcut atât înainte de „Festivalul de Căţărat în Natură”, cât şi după, tocmai pentru a surprinde impactul intervenţiei.

Conform sondajului, după Festivalul de Căţărat în Natură, copiii spun că sunt capabili să interacţioneze cu alţi copii şi să lege prietenii, indiferent de starea de sănătate. Mai mult decât atât, copiii şi tinerii cu deficienţe de vedere spun că sunt dornici de interacţiuni cu tineri şi copii valizi, iar cea mai importantă activitate pe care îţi doresc să o facă împreună (echipe mixte văzător - nevăzător) este sportul, în general, escalada, în special.

Un alt aspect important este că în afară de mult sport si de multă voie bună, cei prezenţi în tabără au învăţat să fie mai altruişti şi mai atenţi la nevoile celorlalţi.

De asemenea, copiii care au povestit despre diverse frici legate de expunerea la o activitate nouă sau expunerea la înălţime sau frica de căţărat pe stâncă, după cele 5 zile de festival s-au simţit mult mai puternici şi încrezători în forţele proprii.

”Înainte să vin în tabăra de căţărat nu credeam că eu pot să fac o chestie de asta. Şi uite că am reuşit, m-am cocoţat pe stâncă!”, spune Angelo, 14 ani. ”Am prins mai mult curaj în fiecare zi şi m-am căţărat din ce în ce mai mult”, adaugă Georgian.

Asociaţia Climb Again este o organizaţie non-guvernamentală afiliată la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă (FRAE). Din anul 2014, Climb Again oferă sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie şi consiliere psihologică pentru copii şi tineri cu deficienţe, iar rezultatele sunt impresionante.

Misiunea Climb Again este să ofere o viaţă normală persoanelor cu dizabilităţi. O viaţă normală înseamnă o viaţă în care oricine are şansa să îşi atingă propriul potenţial. Echipa de profesionişti – antrenori, instructor, terapeuţi, pune foarte mare accent pe abilităţile care îi ajută pe copii să aibă o viaţă independentă şi să se integreze cu normă întreagă în societate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.