Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord denunţă critici americane în domeniul drepturilor omului înaintea summitului intercoreean

wikipedia
Coreea de Nord

Phenianul a catalogat ”ridicole” criticile Statelor Unite cu privire la bilanţul său în domeniul drepturilor omului, în contextul intenficării diplomaţiei înaintea summiturilor între Kim Jong Un, Seul şi Washington, relatează AFP. Într-un ultim anunţ înaintea reuniunii lui Kim cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, prevăzută vineri, în Zona Demilitarizată (DMZ) care împarte peninsula, preşedintele american Donald Trump a cerut Nordului să renunţe la arsenalul nuclear, prezentându-l totodată pe liderul din Nord drept ”foarte deschis” şi ”foarte onorabil”.

Seulul a anunţat că Moon îl va informa telefonic pe Trump cu privire la rezultatele summitului imediat după întâlnire, promiţând o ”coordonare strânsă” cu Washingtonul. Nordul este acuzat de o serie de încălcări ale drepturilor omului, execuţii extrajudiciare, acte de tortură, reprimare disidenţilor sau răpiri de cetăţeni străini. În raportul său anual din 2017 cu privire la drepturile omului în lume, Departamentul de Stat american tocmai a acuzat Nordul de ”încălcări flagrante ale drepturilor omului” care merg de la execuţii în piaţa publică la supravegherea generalizată a cetăţenilor.

Phenianul a dat dovadă în ultimele săptămâni de o rezervă neobişnuită în criticile sale faţă de Seul şi Washington. În locul diatribelor sale contra ”imperialiştilor americani”, Nordul, aflat în plină ofensivă de şarm, s-a limitat să critice acţiuni susceptibile ”să răcească atmosfera dialogolui”. Însă Nordul a denunţat cu virulenţă acest raport care ”calomniiază în mod brutal” Coreea de Nord. Phenianul a prezentat totodată Statele Unite ca pe un ”focar” de încălcări ale dreptuilor omului, ale cărei cultură a armelor de foc este ”ca un cancer”.

TRATAT DE PACE?

Washingtonul s-a autiproclamat ”judecătorul drepturilor omului”, a denunţat marţi seara agenţia oficială nord-coreeană KCNA. ”Adevăratul scop (al Statelor Unite) este să dezintegreze aceste ţări care nu le ascultă şi să creeze pretexte în vederea unor presiuni şi agresiuni politice, militare şi economice”.

Moon urmează să încerce vineri să-l convingă pe Kim să renunţe la armele sale nucleare, în vederea unei scăderi pe termen lung a tensiunilor în peninsulă.

Cei doi ar putea să discute, de asemenea, despre un eventual tratat de pace, în vederea încheierii oficiale a Războiului Coreei (1950-1953), care s-a oprit cu un armistiţiu, sau despre o eventuală reulare a reuniunilor familiilor despărţite de război.

Moon i-a transmis premierului japonez Shinzo Abe că va evoca de asemenea problema cetăţenilor săi răpiţi de agenţi nord-coreeni cu scopul de a forma spionii Phenianului, o problemă foarte sensibilă la Tokyo.

Potrivit Seulului, consilierul pe probleme de securitate naţională al lui Moon Chung Eui-yong s-a întâlnit, la Washington, cu omologul său John Bolton.

Cei doi consilieri au convenit să-şi acordeze îndeaproape tonul şi au discutat despre o eventuală întâlnire între preşedinţii american şi sud-coreean înainte de întâlnirea istorică dintre Donald Trump şi Kim Jong Un.

Complimentele adresate de Trump numărului unu nord-coreean tranşează însă în mod considerabil cu insultele personale pe care i le-a adresat anul trecut, când l-a catalogat ”om-rachetă” şi când a ameninţat cu dezlănţuirea ”focului şi furiei” asupra Coreei de Nord.

MORATORIU

Însă, a subliniat Trump, nord-coreeni trebuie ”să se debaraseze de bombele lor atomice”.

De când a preluat puterea, la sfârşitul lui 2011, Kim a prezidat o accelerare fulgurantă a programelor nuclear şi balistic nord-coreeme. În 2017, Phenianul a efectuat cel mai puternic test nuclear de până în prezent şi a testat rachete care pun în raza lor de acţiune teritoriul continental american.

Kim a anunţat sâmbătă un moratoriu al testelor nucleare şi tirurilor de rachete cu rază lungă de acţiune. El a declarat totodată că instalaţia de testare nucleară Punggye-ri va fi închisă.

Însă, potrivit unor specialişti de la 38 North, activităţi de forare a unui tunel au fost observate - până în martie - şi au continuat cu o intensitate mai mică în aprilie.

”Asta ar putea să însemne că tunelul a fost terminat şi este pregătit de noi viitoare teste sau că încetinirea reflectă schimbările politice în curs”.

Cel de-al treilea summit intercoreean va avea loc în partea de sud a DMZ.

Trump a denunţat uneori bilanţul nord-coreean în domeniul drepturilor omului, însă odată cu apropierea summitului el a evocat arareori acest subiect.

Ministrul sud-coreean de Externe Kang Kyung-wha a anunţat deja că această problemă nu va fi discutată.

Human Rights Watch (HRW) a îndemnat Seulul să-şi ”revadă” decizia, apreciind că reuniunea este o ocazie ”crucială pentru un popor nord-coreean care suferă de mult timp”, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.