Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord: Summit intercoreean posibil doar dacă se asigură respectul între rivali

Coreea de Nord

Coreea de Nord este dispusă să ia în considerare un alt summit intercoreean dacă poate fi asigurat respectul reciproc între rivali, a relatat sâmbătă agenţia de presă de stat KCNA, citând-o pe Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, transmite Reuters.

Remarcile au fost făcute la doar o zi după ce Coreea de Nord a cerut Statelor Unite şi Coreei de Sud să renunţe la politicile ostile şi la standardele duble înainte de a putea avea loc discuţii oficiale privind încheierea Războiului din Coreea din 1950-1953.

Războiul coreean din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistiţiu, nu cu un tratat de pace, astfel încât forţele ONU conduse de SUA se află încă în război cu Coreea de Nord, din punct de vedere tehnic.

Problema încheierii oficiale a războiului a fost complicată de faptul că Phenianul urmăreşte să obţină arme nucleare.

''Cred că o comunicare fluentă între Nord şi Sud este posibilă doar dacă se păstrează corectitudinea şi respectul reciproc", a declarat Kim Yo Jong. ''Probleme precum declararea semnificativă şi la timp a sfârşitului războiului, redeschiderea biroului comun de legătură şi o întâlnire la vârf între Nord şi Sud pot fi rezolvate prin discuţii constructive în viitorul apropiat".

Adresându-se marţi Adunării Generale a ONU, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a repetat apelul pentru încetarea oficială a războiului, dar ulterior a declarat că timpul se scurge pentru a realiza un astfel de progres înainte de încheierea mandatului său în luna mai.

Coreea de Nord încearcă de zeci de ani să pună capăt războiului, însă Statele Unite sunt reticente în a accepta până când Coreea de Nord nu renunţă la armele nucleare.

Kim, care este o confidentă apropiată a fratelui său, şeful statului, a declarat că a urmărit cu interes discuţiile intense din Sud cu privire la perspectiva reînnoită a unei declaraţii oficiale de încheiere a războiului coreean.

''Am simţit că există o atmosferă de speranţă în Coreea de Sud pentru a restabili relaţiile intercoreene tensionate şi pentru a obţine o stabilitate paşnică", a spus ea, adăugând: ''Şi noi ne dorim acelaşi lucru''.

Se aştepta ca o declaraţie de încetare a războiului să fie făcută în timpul summitului istoric dintre preşedintele american de atunci, Donald Trump, şi Kim Jung Un, preşedintele Coreei de Nord, care a avut loc la Singapore în 2018, deşi nu sub forma unui acord.

Dar această posibilitate, precum şi impulsul generat de cei doi lideri în cele trei întâlniri, s-a stins. Din 2019, discuţiile au intrat în impas.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat în propriul discurs la ONU că doreşte o "diplomaţie susţinută" pentru a rezolva criza legată de programele nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord.

Coreea de Nord a respins eforturile de dialog ale SUA, iar şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a declarat săptămâna aceasta că programul nuclear al ţării va continua "cu toată viteza", informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.