Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coronacriza pune în pericol planurile Rusiei pentru petrolul arctic

Polul Nord

Sectorul petrolier din Rusia a fost în centrul tuturor evoluțiilor din istoria sa modernă. Rusia Imperială producea deja petrol în primele zile ale industriei din câmpurile de pe țărmurile Caspicului în actuala Baku, Azerbaidjan. Mai recent, vânzările de petrol și gaze au oferit finanțare pentru reconstrucția țării după prăbușirea Uniunii Sovietice. Prin urmare, continuarea sectorului este esențială pentru strategia Moscovei de a-și menține poziția de putere majoră. Arctica se află în centrul planurilor sale, dar criza COVID-19 ar putea schimba jocul. Producția de petrol și gaze s-a mutat treptat în nord, când capacitatea Caspicii s-a dovedit insuficientă. Descoperirea unor câmpuri petroliere masive în Siberia de Vest în anii șaizeci și șaptezeci a crescut capacitatea Rusiei. O infrastructură elaborată de conducte a fost construită pentru transport. Totuși, regiunea arctică a Rusiei nu are același nivel de dezvoltare.

Majoritatea câmpurilor sunt destul de mature, ceea ce înseamnă că potențialul de producție pe termen lung este redus. Arctica, însă, este o regiune promițătoare care conține rezerve semnificative în conformitate cu geologii. Aproximativ 5,9% din totalul petrolului descoperit, iar 24,3% din gazele potențiale sunt localizate în nord. Rusia ar putea vedea în Arctica o dublare a rezervelor doveditoare atât pentru petrol cât și pentru gaz.

Având în vedere nivelul de maturitate al majorității domeniilor majore ale Rusiei, Arctica este de o importanță vitală. La începutul lunii martie, Kremlinul și-a anunțat decretul de a dezvolta nordul denumit „Bazele politicii de stat a Federației Ruse în Arctica pentru perioada până în 2035”, ce conține strategia Moscovei de a exploata potențialul regiunii.

În timp ce industria energetică este la baza sa, planul include și alte părți ale economiei care ar putea duce la zeci de mii de locuri de muncă de-a lungul Rutei Mării Nordului.

Producția în Arctica este relativ scumpă și solicitantă din punct de vedere tehnologic datorită distanței și condițiilor dure. În plus, absența infrastructurii de conducte existente crește și mai mult costul. Sectorul petrolier și gaz rusesc a fost lovit puternic de sancțiunile occidentale după ce a anexat Crimeea. Mai multe locații care au fost dezvoltate de companii occidentale precum Exxon au fost puse în conservare, ceea ce a întârziat proiectele.

În conformitate cu noua strategie de 15 ani, vor fi comandate cel puțin 40 de nave arctice, patru aeroporturi regionale modernizate și alte căi ferate și porturi maritime. O parte semnificativă va fi finanțată de Moscova, care se va concentra pe infrastructura publică. Companiile de energie sunt încurajate să investească prin reduceri de impozite. Conform estimărilor guvernului, măsurile ar putea duce la investiții de 216 miliarde EUR în zona arctică rusă până în 2035. Acesta a fost cazul înainte de criza COVID-19.

Sancțiunile occidentale au sporit dependența Rusiei de finanțarea chineză. Relațiile politice strânse dintre Moscova și Beijing beneficiază de dezvoltarea comună a Arcticii. Proiectul principal Yamal LNG al companiei Novatek a fost încheiat din cauza sprijinului financiar chinez. Rușii au trimis în mod gratuit prima încărcătură extrasă în China, ca semn de recunoștință. Alianța de facto deranjează Statele Unite, deoarece crește prezența Beijingului în apropierea țărmurilor americane și oferă finanțări necesare ambițiilor Moscovei.

Deși intențiile Rusiei în Arctica sunt bine raportate, calendarul strategiei oficiale nu ar fi putut veni într-un moment mai rău chiar înainte de pandemia COVID-19. Incertitudinea creată de criză ar putea avea un efect de durată asupra industriei globale de petrol și gaze. Deja pandemia a eliminat până în martie aproximativ 20 de milioane de barili.

Tăierile ar putea crește și mai mult în următoarele luni. De asemenea, industria gazelor este puternic afectată, deoarece consumul a scăzut dramatic. Situația fără precedent a întârziat proiectele, iar investitorii reconsidera anumite decizii. Acest lucru este în special în cazul proiectelor arctice cu costuri ridicate. Proiectele energetice mari și complexe nu sunt inițial doar consumatoare de bani, dar au și un timp îndelungat pentru începerea producției. Prin urmare, luarea de decizii timpurii este necesară pentru ca Rusia să suplimenteze producția Arctică, care va compensa fluxurile transmise din câmpurile sale învechite din Siberia Occidentală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.