Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CORUPȚIE 50 de foști demnitari spanioli trimiși în judecată în Afacerea Gürtel

Un magistrat spaniol a trimis joi în faţa justiţiei 40 de persoane, printre care trei foşti trezorieri ai Partidului Popular (PP) inculpaţi într-o afacere de corupţie a unor aleşi, scandal cu care dreapta se confruntă de peste şase ani, relatează AFP. 

Judecătorul Pablo Ruz de la Audiencia Nacional, tribunal specializat în tratarea dosarelor complexe, a închis un aspect al anchetei asupra afacerii numite 'Gürtel', referitoare la o perioadă între 1999 şi 2005, trimiţând în justiţie 40 de persoane, printre care trei foşti trezorieri ai PP - Luis Barcenas, Alvaro Lapuerta şi Angel Sanchis -, alături de aleşi şi conducători de întreprinderi. 

Afacerea, cu privire la generozitatea de care au beneficiat o serie de aleşi în schimbul unor contracte, afectează Madridul şi două oraşe din vecinătate, Pozuelo şi Majadohanda, precum şi staţiunea balneară Estepona. 

Ea loveşte mai ales în Partidul Popular, aflat la putere din 2011, înaintea unor numeroase scadenţe electorale, printre care municipale şi regionale parţiale în mai şi legislative la sfârşitul anului - în timp ce campania este axată pe cele două subiecte care provoacă îngrijorare maximă în rândul electoratului: şomajul şi corupţia. 

Acest partid, fără a fi pus sub acuzare direct, este cercetat pentru că a profitat de fonduri cu origine ilicită, în legătură cu deturnarea de fonduri pusă la cale de un primar din Pozuelo. În principiu, el va trebui să restituie sumele încasate necuvenit, iar judecătorul i-a fixat o cauţiune de 245.000 de euro. 

Ancheta a dus, de asemenea, la demisia la sfârşitul lui noiembrie 2014 a ministrului sănătăţii, Ana Mato, cercetată fără a fi urmărită penal pentru că a profitat de banii obţinuţi ilegal de fostul ei soţ, Jesus Sepulveda, fostul primar din Pozuelo trimis în justiţie. 

Numele Anei Mato a fost citat în dosar în ajunul unei intervenţii foarte aşteptate în parlament a premierului Mariano Rajoy cu privire la corupţia care afectează în Spania atât dreapta, cât şi stânga, dar şi sindicate, artişti şi chiar pe un ginere al fostului rege Juan Carlos. 

Principalul acuzat în acest aspect al afacerii Gürtel, fostul trezorier al PP Luis Barcenas - de asemenea anchetat în alte aspecte ale cazului - trebuie să plătească o cauţiune civilă de 88 de milioane de euro. Omul de afaceri acuzat că a pus în funcţiune sistemul, Francisco Correa, are de achitat o cauţiune de 60 de milioane de euro.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.