Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Costică Constanda REACȚIONEAZĂ, după decizia instanței: Acuză stresul la care a fost supus; cum vrea să se înțeleagă cu Gabriela Firea

playtech.ro
Costică Constanda

Satul Francez revine la Primăria Capitalei, însă instituția trebuie să-i plătească omului de afaceri Costică Constanda despăgubiri de circa 94 milioane de euro, plus penalități. Asta arată decizia definitivă emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție. Procesul a durat aproape 10 ani.

Citește și: Președintele din Senegal, prima reacție în scandalul de corupție în care afaceristul român Frank Timiș este implicat

Într-un răspuns pentru Ştirile PRO TV, Costică Constanda spune că toţi aceşti ani l-au consumat financiar şi emoţional. Sugerează totuşi că este dispus să ajungă la o înţelegere amiabilă cu Primăria, pentru a găsi împreună o modalitate în care poate primi suma, ce reprezintă aproape 10% din bugetul instituţiei. O înţelegere amiabilă îşi doreşte şi primăriţa Gabriela Firea: “Nu avem aceşti bani. Este clar că trebuie să respectăm decizia, avocaţii noştri vor intra în discuţii pentru plăti amiabil.”

Sentința dată marți de ICCJ confirmă sentința dată de Curtea de Apel București pe 11 iulie 2018: ”Obligă pârâtul Municipiul Bucureşti prin Primarul General la plata către reclamanţii Constanda Costică şi Constanda Maria a contravalorii imobilului teren situat în Bucureşti, str. I.V. Turgheniev şi în B-dul Aviatorilor, de 69.312.000 euro, în echivalent în lei la data plăţii, la care se adaugă dobânda legală aferentă acestei sume, începând cu data introducerii acţiunii – 20.01.2010 până la data plăţii efective a sumei. Obligă pârâtul Municipiul Bucureşti prin Primarul General la plata către reclamanţii Constanda Costică şi Constanda Maria a dobânzii legale aferente sumei de 6.417.669 euro la plata căreia a fost obligat cu titlul de sultă prin sentinţa nr. 1309/05.07.2011, începând cu data introducerii acţiunii – 20.01.2010 până la data plăţii efective a sumei. Înlătură dispoziţia din sentinţă privind plata dobânzilor din aprilie 2008. Respinge ca neîntemeiat capătul din cererea principală formulată de reclamanţii-pârâţi Constanda Costică şi Constanda Maria, privind acordarea despăgubirilor în cuantum de 29.757.210 Euro. Obligă reclamanţii Constanda Costică şi Constanda Maria să restituie în deplină proprietate şi posesie pârâtului imobilul liber de orice sarcini, situat în Bucureşti, Şoseaua Nordului, compus din teren în suprafaţă de 28.500 mp şi construcţiile edificate pe acesta, se artă în sentința dată pe 11 iulie 2018 de Curtea de Apel București și care a rămas definitivă prin sentința dată marți de Înalta Curte de Casație și Justiție”, conform sentinței.

Cum a început totul?

Povestea afacerilor lui Costel Constanda a început în urmă cu aproape două decenii, când a obţinut în instanţă aproximativ 3 hectare de pământ în Satul Francez, zonă rezidenţială din nordul Capitalei. Primăria Capitalei, care deţinea mai multe imobile construite acolo, i-a oferit acestuia, la schimb, aceeaşi suprafaţă de teren în parcul Bordei. Devenit proprietar pe o parte din parc, afaceristul voia să dezvolte acolo un proiect imobiliar.

Omul afaceri nu a fost lăsat să construiască în parcul Bordei şi a dat Primăria în judecată. A câştigat despăgubiri în valoare de 18 milioane de euro. Municipalitatea nu a vrut să plătească, astfel că a ajuns la un nou compromis cu Costică Constanda: i-a oferit acestuia teren în Satul Francez.

Citește și: Mihai Tudose îl pune la punct pe Rareș Bogdan: 'Îi doresc să fie prim-ministru. Nici eu nu îi cer socoteală pentru niște emisiuni în care nu a avut audiență'

Pe terenul primit la schimb, se aflau şi mai multe vile. Omul de afaceri intenţiona să le demoleze, iar în locul lor să construiască alte case, pe care urma să le vândă. Numai că planurile i-au fost date peste cap: consilierii generali nu i-au aprobat aceste lucrări, deşi se angajaseră printr-un contract să aprobe planul urbanistic zonal, spune omul de afaceri.

„În ziua aprobării PUZ-ului, consilierii au ieşit din sală, au dovedit rea-credinţă şi o încălcare crasă a contractului, fapt ce ne-a dus într-un nou proces, care ţine de șapte ani, timp în care am plătit lunar în jur de 200.000 de euro dobânzi la bancă”, declara Costel Constanda pentru Digi24.

Citește și: ALERTĂ într-un penitenciar: Un gardian a fost înjunghiat cu sălbăticie de un deţinut

Omul de afaceri a luat un împrumut de la o bancă, girat cu terenul obţinut de la Primărie, pe care nu putea însă să construiască. Aşa se face că nu a reuşit să obţină profitul pe care miza şi nu a mai avut bani să returneze creditul. Atunci, banca a decis să scoată la licitaţie terenul şi tot ce este construit pe el. Era vorba despre 17 vile, în care nu locuia nimeni.

Odată cu vilele, la licitaţie au fost scoase o creşă şi o sală de sport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.